Meteen naar de inhoud

Grillige prijsontwikkeling generieke geneesmiddelen

Ddure geneesmiddelene laatste zes maanden zijn de inkoopprijzen van generieke geneesmiddelen met 5,5 procent gestegen. De kosten van spécialités daalden in dezelfde periode met 1,9 procent. Dat blijkt uit berichtgeving van de Stichting Framaceutische Kengetallen (SFK). Apothekers met contracten met zorgverzekeraars, met een vast bedrag voor een vaste hoeveelheid geneesmiddelen, lopen hierdoor het risico dat de vergoeding achterblijft

Jaarlijks stelt de minister van VWS in april en oktober maximumprijzen voor receptgeneesmiddelen voor op basis van de Wet Geneesmiddelenprijzen (WGP). De SFK heeft berekend dat de prijzen van receptgeneesmiddelen per 1 april met gemiddeld 0,2% zijn gedaald en dat ze in de maanden daarvoor ongeveer gelijk zijn gebleven.

Goedkoper versus duurder
De afzonderlijke prijsindices van spécialités en generieke geneesmiddelen maakten in het afgelopen halfjaar een tegengestelde ontwikkeling door: spécialités werden gemiddeld 1,9% goedkoper en de generieke middelen gemiddeld 5,5% duurder. Het prijsniveau voor de generieke markt is daarmee terug op het niveau van januari 2017.

De meest opvallende prijsdaling is die van het combinatiepreparaat Orkambi (200/125), een middel bij taaislijmziekte. De lijstprijs daalde in april van dit jaar met 10,9%. Vanwege geheime prijsafspraken tussen de minister en de fabrikant is de werkelijke prijs onbekend. Andere prijsdalingen betreffen het astmacombinatiemiddel salmeterol met fluticason, met een gemiddelde prijsdaling van 8%, de cholesterolverlager ezetimib (al dan niet in vaste combinatie met simvastatine) (-12,7%) en insuline degludec (-7,8%).

Grillig verloop
De generieke middelen kennen een grillig verloop  De piek in januari 2018 wordt vooral veroorzaakt door prijsstijgingen van Omecat 20 mg (omeprazol) en Pensa 40 mg (pantoprazol). De prijzen van deze twee middelen, die ondanks hun merknamen tot het generieke segment horen, werden in een maand ruim veertien, respectievelijk acht keer zo duur.

Stijgende prijzen
Bij de generieke geneesmiddelen is sprake van stijgende prijzen over de hele breedte van een segment. Dat is een nieuw fenomeen. Apothekers met contracten met zorgverzekeraars waarin een vast bedrag wordt vergoed voor een vaste hoeveelheid geneesmiddelen, lopen het risico dat de vergoeding achterblijft bij de inkoopprijzen.

Bron: Stichting Framaceutische Kengetallen

 

 

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens