Meteen naar de inhoud

Gordelroosvaccinatie voorlopig van de baan

Gordelroosvaccinatie voor 60-plussers komt in 2024 niet in het rijksvaccinatieprogramma. Er is geen dekking voor de kosten, zo stelt het kabinet. Al in 2019 zei de Gezondheidsraad dat het ‘uiterst zinvol’ is om iedereen vanaf 60 jaar te vaccineren tegen gordelroos.

Het vaccin voorkomt rond 90 procent van de gordelroosgevallen. De kosten voor opname in het rijksvaccinatieprogramma bedragen 80 tot 200 miljoen euro per jaar in de eerste vijf jaar en daarna structureel 40 miljoen per jaar. Volgens demissionair minister van Financiën Kaag is er geen ruimte voor deze uitgaven.

Geen geld
In zijn Kamerbrief van 2 februari dit jaar schreef demissionair VWS-staatssecretaris Van Ooijen nog dat ‘(…) het aannemelijk is dat gordelroosvaccinatie kosteneffectief kan worden aangeboden. Een andere voorwaarde voor het programmatisch aanbieden van deze vaccinatie is de beschikbaarheid van de benodigde financiering. Het eerstvolgende besluitvormingsmoment hiervoor is de voorjaarsnota van 2023.’ Dat geld is er niet gekomen. Van Ooijen vindt het jammer en zegt zich er de komende tijd voor te blijven inzetten.

Symptomen gordelroos
Gordelroos, of herpes zoster, wordt veroorzaakt door een infectie met het varicella zostervirus. Dit is hetzelfde virus dat de waterpokken veroorzaakt. Het komt meest voor bij mensen boven de 60 jaar, doordat bij het ouder de werking van het immuunsysteem afneemt. De kenmerken zijn een hevige, brandende of stekende pijn, soms gepaard met koorts. Na een paar dagen ontstaan kleine groepen rode blaasjes die heftige jeuk veroorzaken, meestal rond de buik en de taille, soms – en dat is veel gevaarlijker – in het gezicht of in/rond het oog. Jaarlijks bezoeken zo’n 88.000 mensen de huisarts vanwege gordelroos en is voor zo’n 375 mensen opname in het ziekenhuis noodzakelijk. Naar verwachting neemt dit aantal de komende jaren toe.

Foto (kleur) Paul Harder

‘Ik ben bezig met mijn tweede jeugd’

Na vele jaren in het vak zit apotheker Paul Harder nog steeds vol goede ideeën. De door hem ontwikkelde taperingstrip om mensen van psychofarmaca af te helpen leidde ertoe dat hij in de Verenigde Staten door de FDA is uitgenodigd.

‘Het aanbod genereert de vraag’

Een van de stokpaardjes van hoofdredacteur Lester du Perron van Dokter Media is testen zonder medische indicatie. Daar vindt hij wat van. Wat moeten huisarts en apotheker hiervan weten en waarom?

Foto (kleur) thuismeetapparatuur

Zelf actief leefstijl aanpassen

Patiënten met risico op hart- en vaatziekten van Huisartsenpraktijk Stevenshof werken met behulp van thuismeetapparatuur aan hun gezondheid. De eerste resultaten zijn positief.

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens