Voordat we kennis maken met apotheker dr. Hong, nemen we een korte duik in het verleden. Na meer dan duizend jaar Chinese overheersing, werd Vietnam in de tiende eeuw onafhankelijk maar negen eeuwen later werd Vietnam gekoloniseerd door Frankrijk. De Fransen verlieten de kolonie na de Eerste Indochinese Oorlog, waarna Vietnam werd opgedeeld in een communistisch noordelijk deel en een anticommunistisch zuidelijk deel. Deze twee delen vochten tegen elkaar tijdens de Vietnamoorlog tussen 1955 en 1975. Het Noorden won en in 1975 werden Noord- en Zuid-Vietnam met elkaar herenigd. De Communistische Partij van Vietnam heeft nu als enige politieke partij alle macht in handen.
Hervormingen
In 1986 werden in Vietnam economische hervormingen ingevoerd en nadat het land zich opende voor privatisering, hebben ze grote bedragen ontvangen van buitenlandse investeerders. Dit heeft Vietnam de mogelijkheid gegeven om uit te groeien tot een van de beste landen op het gebied van gezondheidszorg in de Zuidoost-Aziatische regio. De uitgaven voor gezondheidszorg per inwoner groeiden tussen 2006 en 2010 met maar liefst 68,1%. Maar zoals vaker het geval is, gaat groei niet alleen gepaard met voorspoed maar ook met problemen. Door een gebrek aan overheidscontrole zijn de prijzen en kosten van de behandelingen in private ziekenhuizen zo sterk gestegen dat gewone Vietnamezen zich deze behandelingen niet kunnen veroorloven. Zij zijn aangewezen op staatsziekenhuizen waar de zorg minder goed is.
Nguyen Thanh Huong is 48 jaar en woont in Hanoi. Ze is apotheker en ‘Public Health Expert’. Ze werkt als onderzoeker en docent aan de ‘School of Public Health’ in Hanoi. Nguyen: “Omdat ik in dienst ben van de overheid mag ik één apotheek bezitten. Ik heb één werknemer in dienst. In Vietnam zijn twee soorten apotheken: privé ondernemingen en staatsapotheken. De prijs die patiënten voor hun medicijnen moeten betalen, is afhankelijk van hun verzekering bij de Health Insurance (HI). Als ze verzekerd zijn, worden de meeste middelen betaald door de HI. Voor sommige dure geneesmiddelen moeten patiënten bijbetalen. Ik weet niet hoe het bij jullie is maar in Vietnam bestaat 40% van de omzet in apotheken uit zelfmedicatie. Klanten zijn gewend om zelf te betalen.”
Invoer
“Een ander probleem dat in Vietnam speelt, is dat de farmaceutische sector erg afhankelijk is geworden van import”, vervolgt Nguyen. “Bijna 90% van de grondstoffen voor de geneesmiddelenindustrie wordt ingevoerd en is afkomstig uit de Europese Unie (45% van de totale hoeveelheid ingevoerde producten), India (13%, vooral generieke geneesmiddelen) en Zuid-Korea (12%). Om de sector te moderniseren en de toenemende afhankelijkheid van de invoer te beperken, lanceerde de regering in 2005 een ambitieus ontwikkelingsplan voor de nationale industrie. Volgens de doelstellingen die destijds werden opgesteld, zou de nationale productie in 2015 aan 60% van de binnenlandse vraag moeten voldoen. Het plan mislukte, maar de autoriteiten besloten onlangs om de oefening te herhalen met aangepaste doelen. In 2015 moet de nationale productie aan 20% van de vraag naar farmaceutische grondstoffen voldoen. Tegen 2020 zal dat percentage 40% moeten bedragen en tegen 2025 70%. De regering heeft aangekondigd dat ze 1,5 miljard dollar vrijmaakt om het productieapparaat van de farmaceutische industrie te moderniseren. Of de industrie deze doelstellingen kan verwezenlijken, wordt door tal van analisten uit de sector in twijfel getrokken. Een ander doel dat de regering zich heeft gesteld is dat de verplichte ziekteverzekering verder moet worden uitgebreid. In 2014 moeten alle inwoners in Vietnam verzekerd zijn. Op dit moment is dat iets meer dan 60%.”
“Je vroeg me of wij ook last hadden van bezuinigingen”, lacht Nguyen. “Nou ik geloof het niet, meer het tegenovergestelde.”
Càm o’m anh Nguyen!
Good Morning, Vietnam is een film uit 1987 en speelt zich af in Saigon gedurende de Vietnamoorlog. De film is gebaseerd op het leven van Adrian Cronauer, een diskjockey van de Armed Forces Radio Saigon (AFRS), die enorm populair wordt bij de troepen in Zuid-Vietnam, maar die zijn bevelhebbers woedend maakt met zijn onbeschoft gedrag.
Kent u apothekers in het buitenland die het leuk vinden om aan het woord te komen? Mail: info@vormstrateeg.nl
Tekst: Cai Vosbeek