Meteen naar de inhoud

Gezocht: poh’s die werken met de Ziektelastmeter COPD

.

Nivel en Universiteit van Maastricht ontwikkelen gezamenlijk een gesprekshandleiding bij de Ziektelastmeter COPD. Daarom willen ze graag in contact komen met praktijkondersteuners somatiek die de Ziektelastmeter COPD gebruiken of gaan gebruiken. Ook als de praktijkondersteuner geen of weinig ervaring heeft, is de input zeker van toegevoegde waarde.

Het gebruik van het meetinstrument Ziektelastmeter COPD blijkt bevorderlijk voor de kwaliteit van zorg en de kwaliteit van leven van patiënten. Echter: hoe het gesprek met de zorgverlener bijdraagt aan deze effectiviteit is vooralsnog onbekend.

Gesprek over ervaren ziektelast

Het Nivel en de Universiteit van Maastricht starten een onderzoeksproject naar het praten over ervaren ziektelast tussen COPD-patiënten en hun praktijkondersteuners in de huisartsenpraktijk. Daarbij wordt gekeken hoe de communicatie over én met behulp van de Ziektelastmeter COPD momenteel verloopt in de spreekkamer. En hoe zorgverlener en patiënt dit ervaren. Ook kijken ze naar patiënttevredenheid, ervaren kwaliteit van zorg en de intentie tot gedragsverandering.

Gesprekshandleiding

Onderzoek naar huidige gebruik Ziektelastmeter COPD vormt vervolgens de basis voor het ontwikkelen van een bijbehorende gesprekshandleiding ‘Praten over ziektelast COPD’ voor zorgverleners en patiënten. De gesprekshandleiding ‘Praten over ervaren ziektelast COPD’ wordt aangeboden aan zorgverleners die tijdens hun consulten willen werken met de Ziektelastmeter COPD. Praktijkondersteuners kunnen veel baat hebben bij een goede gesprekshandleiding bij deze tool, is de verwachting.

Deelname

Bent u of kent u een praktijkondersteuner die hieraan wil meewerken? Zie alle informatie over deelname. Aanmelden kan bij:
– Janneke Noordman (Nivel): j.noordman@nivel.nl of
– Danny Claessens (Universiteit van Maastricht): danny.claessens@maastrichtuniversity.nl

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Webinar over jaarverantwoording 2022

Veel zorgverleners moeten in 2023 voor het eerst een jaarverantwoording indienen die voldoet aan de eisen van de Wmg. Een webinar van NZa en AAG op 16 februari 2023 belicht voor zorgverleners de belangrijkste facetten.

Mpox nieuwe naam voor apenpokken

De termen ‘apenpokken’ en ‘monkeypox’ vervangt de WHO door mpox. Deze virusziekte is niet meer A-meldingsplichtig en valt tegenwoordig in groep B1-meldingsplichtig.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens