Meteen naar de inhoud

Gezocht: deelnemers voor onderzoek naar migraine

Tegen migraine gebruiken veel vrouwen de anticonceptiepil als behandeling, zonder dat hier duidelijk bewijs voor is. Uit een eerder kleinschalig onderzoek blijkt dat vitamine E mogelijk effectief is. De WHAT!-trial, uitgevoerd door het LUMC en ErasmusMC, heeft als centrale vraag of het dagelijks slikken van de anticonceptiepil zonder stopweek of vitamine E, het aantal dagen met migraine kan verminderen. Huisartsen worden gevraagd om geschikte deelnemers te wijzen op deze trial of zelf door te verwijzen.

Migraine is niet zomaar hoofdpijn. Het is een hersenaandoening, die behoorlijk wat leed kan veroorzaken. Migraine komt drie keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Er is grote behoefte aan een betere behandeling ter voorkoming van migraine bij vrouwen. Hormoonschommelingen kunnen de drempel voor het optreden van een migraine aanval beïnvloeden. Aanvallen die rondom de menstruatie optreden, zijn vaak heviger en langduriger dan aanvallen buiten deze periode. Echter: over de rol van hormonen bij vrouwen met migraine is nog weinig bekend. De WHAT!-studie wil daar verandering in brengen.

Wat is WHAT?
WHAT staat voor “Women, Hormones, Attacks and Treatment” ofwel: Vrouwen, Hormonen, Aanvallen en Behandeling. De WHAT!-trial duurt vier maanden: één maand zonder behandeling en drie maanden met behandeling (anticonceptiepil of vitamine E). Waarmee wordt behandeld bepaalt de loting. Tijdens het onderzoek houdt iedere deelnemer een digitaal hoofdpijndagboek bij. Dat maakt inzichtelijk of het aantal dagen met migraine verandert. Het onderzoek vindt plaats in het LUMC.

Aanmelden
Voor dit onderzoek zijn deelnemers van harte welkom. Vandaar de oproep aan huisartsen om vooral vrouwen met migraine door te sturen die vragen hebben over hormonen en migraine. U kunt een mail sturen naar what@lumc.nl of via zorgdomein verwijzen (neurologie LUMC, o.v.v. WHAT!-studie). Ook kunt u patiënten verwijzen naar www.whatstudy.nl voor aanvullende informatie. Potentiele deelnemers kunnen ook zelf een aanmeldformulier invullen. Dat wordt er zo snel mogelijk contact met hen opgenomen.

Onder redactie van: Gerda van Beek

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens