Meteen naar de inhoud

Gewichtstoename als potentiële bijwerking van medicatie altijd benoemen

Op de website Dokter Tamara van huisarts Tamara de Weijer staat een overzicht van medicijnen die gewichtstoename kunnen veroorzaken. Het is van belang om dit potentiële risico bij het voorschrijven van deze medicatie altijd te benoemen.

Veel Nederlanders gebruiken medicatie die gewichtstoename als potentiële bijwerking hebben. Dit gaat onder meer om antihypertensiva, antidepressiva, antidiabetica, antihistaminica en medicatie tegen astma en COPD. Naast een verhoogde kans op gewichtstoename kan bij gebruik van deze medicatie ook de kans op metabool syndroom, diabetes mellitus en cardiovasculaire ziekten toenemen. Deze potentiële bijwerkingen worden echter lang niet altijd met patiënten besproken.

Afstudeeronderzoek
Het overzicht op de website van Dokter Tamara is opgesteld door studente voeding en diëtetiek Julia van der Zande. Voor haar afstudeeronderzoek analyseerde zij de invloed van medicijnen op gewichtstoename. Ze verrichtte literatuuronderzoek en interviewde experts op het gebied van medicatie en voeding. Op basis van de uitkomsten van haar onderzoek stelde Van der Zande het overzicht op.

Uitgebreide versie
Op de website staat tevens een uitgebreidere versie van het overzicht waarin per medicijn is aangegeven of een bijwerking regelmatig, soms of zelden tot zeer zelden voorkomt. Ook staat er in dit overzicht een literatuurlijst en is er per medicijn aangegeven hoeveel mensen in Nederland het gebruiken.

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens