Meteen naar de inhoud

Gevulde zakken

Jan-Dirk-JansenThuisgekomen van een onderhandelingsronde met één van de verzekeraars, vind ik tussen mijn mail een bericht uit de Telegraaf. De krant beschikt over een lijst waaruit zou blijken dat apotheken 240 miljoen teveel aan groothandelskortingen ontvangen. Ik deel voor het gemak door 2000 en kom dan op zo’n 120.000 euro per apotheek. Een bedrag dat apothekers, volgens de Telegraaf, ‘in eigen zak steken’. In het artikel geen woord over de achtergronden, de (te) lage tarieven, het afkalvende assortiment, de bedragen die apothekers de laatste jaren hebben ingeleverd en de problemen in de sector. Het is journalistiek van het niveau dat we gewend zijn van de Telegraaf en ik ga er volledig van uit dat zorginkopers en beleidsmakers wat dit onderwerp aangaat, wel beter weten. Het vervelende is dat het publieke imago van de apotheker weer een deukje oploopt. Veel lezers blijken de berichtgeving voor zoete koek aan te nemen, afgaande op de inhoud van de honderden reacties onder het artikel op de Telegraaf site. Een beetje benieuwd hoe en vanuit welke hoek deze lijst nu op de burelen van de wakkerste krant is beland, zo aan de vooravond van de contractering 2014, ben ik trouwens wel.

 

De KNMP heeft er voor gekozen uiterst summier te reageren. Omdat de koepels momenteel op verschillende vervelende dossiers met elkaar in overleg zijn. Wijsheid? Ik weet het niet. Duidelijk is wel dat steeds meer apotheken in de gevarenzone belanden. De kaalslag van de afgelopen jaren wordt steeds zichtbaarder, met name als we kijken naar de beperkte ruimte die apothekers nog hebben om te investeren in kwaliteit en zorg. Ik vind dat een deel van de besparingen uit de farmaciesector die nu door de verzekeraars ‘in eigen zak zijn gestoken’ (excuus, aan de reserves zijn toegevoegd) daar best voor ingezet mogen worden.

 

Een aantal politici die in dit nummer aan het woord komen, vinden ook dat verzekeraars meer aandacht zouden moeten besteden aan de inhoud. Ik geloof echter niet dat verzekeraars de bakens uit zichzelf zullen verzetten. Zij beroepen zich hierbij onder meer op het gebrek aan kwaliteit van de verleende zorg, zowel als het gaat om de uitvoering, de tastbare resultaten, als ook de klanttevredenheid. Een discussie over deze punten hoort natuurlijk bij onderhandelen en ongetwijfeld kan de farmaceutische zorg nog beter en doeltreffender georganiseerd worden. Maar ik zie ook een gebrek aan de zijde van veel verzekeraars, namelijk het geringe animo om bereikte besparingen te herinvesteren in zorgverbetering. En met investeren bedoel ik vooraf geld beschikbaar stellen voor programma’s die later rendement op moeten leveren. Er worden hier en daar wel wat zorgprojecten gecontracteerd maar op landelijke schaal stokt het. Dat demotiveert grote aantallen apothekers om er zelf wel tijd en geld in te (blijven) steken waardoor er ook weinig uitzicht is op verbeteringen. Ik denk dat deze vicieuze cirkel doorbroken moet worden om de farmaceutische zorg weer een stap verder te brengen. Een proces dat begint bij een betere en bredere samenwerking tussen de verschillende bloedgroepen in de apotheeksector.

Portretfoto (kleur) Marc de Leeuw

Waar staat farmacogenotypering
in 2025?

Verzekeraars stimuleren de keuze voor een DNA-paspoort. Medicatie ophalen zonder paspoort is dan niet meer mogelijk. Tegen die tijd wordt de ethische discussie gevoerd of het zinvol is om tegelijk met de hielprik voor iedere baby standaard een DNA-profiel aan te maken. Of die discussie ook is afgerond, durf ik niet te zeggen.

Gala: vier het leven!

‘Ga-la’ volgens Van Dale: een groot feest; deftige feestkleding; of muziek- of sportuitvoering met sterren. Tijdens onze studententijd heeft menigeen gala’s meegemaakt, in deftige kleding, dansend tot in de kleine uurtjes. Naast het ons bekende studentikoze gala kent de zorg sinds kort haar eigen GALA. Dit is een, door meerdere partijen, overeengekomen akkoord om te komen tot een gezonde en actieve maatschappij.

Portretfoto (kleur) Marc de Leeuw

Farmacotherapeutische zorgen

Niemand zal het gemist hebben: in de eerste maanden van het jaar trokken meerdere artsen, apothekers en andere zorgverleners aan de bel over toenemende medicijntekorten. Vrijwel tegelijkertijd sloot een Nederlandse generieke medicijnfabriek – bijna – haar deuren. De gevolgen van een eventueel faillissement voor patiënten zullen we gelukkig nooit weten.

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens