Het aantal geneesmiddelentekorten in Nederland is van 1007 gevallen in 2021 opgelopen tot maar liefst een recordhoogte van 1514 in het afgelopen jaar, een stijging van vijftig procent. Geneesmiddelentekorten ontstaan vooral door problemen met productie, distributie, kwaliteit en door economische redenen. Daarbij is ons land door de lage prijzen voor fabrikanten en het beperkte inwoneraantal geen aantrekkelijk afzetgebied.
Er is sprake van een tekort als een geneesmiddel landelijk minimaal twee weken niet verkrijgbaar is. KNMP Farmanco brengt de geneesmiddelentekorten in kaart. Geneesmiddelentekorten in 2022 waren onder meer: methylfenidaat tabletten, benzbromaron tabletten, oxytocine injectievloeistof, clobazam tabletten en chlooramfenicol oogdruppels. De KNMP heeft in een infographic de tekorten in kaart gebracht.
Veel werk voor apothekers
In ruim 99 procent van de gevallen kwamen de apothekers met een oplossing voor de patiënt, door een ander middel met dezelfde werkzame stof of een therapeutisch alternatief aan te bieden, zelf te bereiden of te importeren. Maar dat vereist steeds opnieuw een stevige inspanning voor de beroepsgroep. In een openbare apotheek is een halve fte bezig met de problematiek.
Voldoende voorraad
Om het geneesmiddelentekort te beperken, is vanaf 1 januari 2023 een beleidsregel van kracht die groothandelaren en handelsvergunninghouders verplicht om ‘voldoende voorraad’ van geneesmiddelen aan te houden. Dat is voor handelsvergunninghouders een voorraad van zes weken voor UR-geneesmiddelen, voor groothandelaren is dit per 1 januari 2023 twee weken en per 1 juli 2023 vier weken. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) ziet daarop toe.
Productie in Europa
De KNMP en VWS zijn er voorstander van om de productie van geneesmiddelen terug te halen naar Europa, zodat ons land minder afhankelijk is van verre landen als China en India met lange aanvoerketens. Dat vergt wel een internationale aanpak.
InnoGenerics
Tegelijkertijd was er sprake van een faillissement van de Leidse medicijnfabriek InnoGenerics. Daar worden onder andere drie middelen gemaakt waaraan volgens Farmanco momenteel een ernstig tekort is en waarvoor ook geen alternatieven zijn. Dat zijn carbamazepine, gemfibrozil en temazepam. Dankzij overname is het faillissement op het laatste moment voorkomen.