Meteen naar de inhoud

Geneesmiddelentekort neemt nog steeds sterk toe

NZa-monitor

Opnieuw dramatische cijfers over het geneesmiddelentekort in ons land. Deze is namelijk in 2019 bijna verdubbeld! Dat is de trieste uitkomst van een inventarisatie door KNMP Farmanco. De tekorten liepen vorig jaar op naar 1492. In 2018 was dat aantal nog 769. Patiënten, apothekers en andere zorgverleners ondervinden hier vanzelfsprekend dagelijks enorme hinder van.

De tekorten ontstonden vooral bij crèmes, zalven en lotions voor huidaandoeningen, bloeddrukverlagers en geneesmiddelen voor behandeling van maagklachten, zoals ranitidine. Deze worden door grote patiëntengroepen gebruikt. Zie voor een overzicht van de tekorten de infographic.

Oorzaken
De almaar oplopende geneesmiddelentekorten hebben diverse oorzaken. Dat kunnen problemen zijn in de keten met productie, distributie en kwaliteit. Maar er zijn ook economische redenen aan te wijzen. Zodra na een tekort de productie weer op gang komt, staat Nederland achteraan de rij. Ons land is namelijk geen aantrekkelijk afzetgebied, vanwege door de lage prijzen voor fabrikanten en het beperkte inwoneraantal. Zie ook de video op de NOS-site met toelichting waarom een medicijn soms op is. Of bekijk de uitzending van radar tros van 20 januari jl. over dit probleem.

Mogelijke oplossingen
Wat kunnen oplossingen zijn? In ieder geval het plan van de minister van VWS om ijzeren voorraden aan te leggen, zo stelt de KNMP. Voorts is ze er een voorstander van de productie van geneesmiddelen terug te halen naar Europa. ‘In beide gevallen vergt dat investeringen’, stelt KNMP-voorzitter Prins. ‘En het kost tijd. Het aanleggen van ijzeren voorraden kan binnen een paar jaar worden geregeld. Het produceren in Europa vraagt om meer geduld. De beweging richting China en India werd ook niet op een dag gemaakt. We zijn nu erg afhankelijk geworden van deze verre landen.’ Een derde optie is wat betreft de KNMP een modernisering van het inkoopbeleid. ‘Bij zulke lage prijzen kunnen meerdere middelen voor langere tijd als preferent worden aangewezen.’

KNMP Farmanco houdt al zestien jaar statistieken bij over geneesmiddelentekorten in Nederland. Indien een geneesmiddel gedurende minimaal 14 dagen landelijk niet verkrijgbaar is, noteert Farmanco een nieuw tekort voor het jaarlijkse overzicht.

Bronnen: KNMP en NOS

Triage Game biedt inzicht in triageproces

Om inzicht te krijgen in de denk- en beslis route van triagisten is een triagegame ontwikkeld. Huisartsen worden nadrukkelijk uitgenodigd om zo zelf het triageproces te ervaren.

Financiering voor ParkinsonNet

ParkinsonNet is een landelijk zorgnetwerk met ruim 4.000 zorgverleners die gespecialiseerd zijn in parkinson. Er is nu reguliere bekostiging voor de netwerksamenwerking.

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens