Meteen naar de inhoud

Geneesmiddelenbuffer van vijf maanden moet tekorten voorkomen

Minister Bruins van Medische Zorg wil dat fabrikanten en groothandels zorgen voor een geneesmiddelenvoorraad van vijf maanden. Deze voorraadverplichting moet voorkomen dat er een medicatietekort ontstaat bij stokkende aanvoer. Zo’n buffer zal naar schatting 85 procent van tijdelijke geneesmiddelentekorten kunnen opvangen. Ook komen er afspraken over het onnodig vernietigen van geneesmiddelen.

Het aanleggen van die zogeheten ‘ijzeren voorraad’ van vijf maanden begint in 2020 en vindt gefaseerd plaats. Het zal in totaal zo’n twee jaar in beslag nemen. Partijen bepalen gezamenlijk met welke medicijnen wordt gestart. De kosten bedragen zo’n 25 miljoen euro. Tegelijk levert het ook winst op. Apothekers en groothandels zijn bij tekorten minder tijd kwijt met het zoeken naar alternatieve geneesmiddelen. Ook voorkomt het de inzet van duurdere vervangende geneesmiddelen.

Productie naar Europa
Om de tekorten structureel aan te pakken, is tevens een Europese aanpak van belang. Europa is in toenemende mate afhankelijk geworden doordat de productie van (grondstoffen voor) geneesmiddelen op steeds minder plekken plaatsvindt. En veelal in landen buiten Europa. De minister is daarom met andere Europese lidstaten in gesprek om deze productie weer deels terug te halen naar Europa.

Afspraken en toezicht
De minister gaat met firma’s, groothandels, apothekers en zorgverzekeraars in gesprek over de financiering van de voorraden. Het is de bedoeling dat deze partijen samenwerken en gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor het tegengaan van geneesmiddelentekorten. Zo worden er afspraken gemaakt om te voorkomen dat geneesmiddelen onnodig moeten worden vernietigd. De afspraken voor het aanleggen van extra voorraad worden vastgelegd in een beleidsregel en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) gaat daarop toezien.

IJzeren voorraad
Minister Bruins: “Ik vind dat in ons land geneesmiddelen altijd beschikbaar moeten zijn. De aanleg van deze ijzeren voorraad voorkomt dat patiënten met lege handen staan. Daarnaast komt er voor de apotheker meer ruimte voor de zorg aan de patiënt in plaats van op de dagelijkse zoektocht naar andere medicijnen. Maar we zijn er nog niet. We moeten in Europa onderzoeken of de productie van cruciale geneesmiddelen en grondstoffen ook weer in de EU mogelijk is. Elke patiënt moet kunnen rekenen op het geneesmiddel dat hij of zij nodig heeft.”

Bron: Rijksoverheid

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens