Meteen naar de inhoud

Geen lactose meer in Euthyrox

Euthyrox (levothyroxinenatrium) is veranderd van hulpstoffen. Lactose is vervangen door mannitol en citroenzuur om de stabiliteit van het medicijn te verbeteren. De tabletten hebben wel exact dezelfde werkzame stof. Dit geldt voor alle sterktes. Fabrikant Merck heeft bevestigd dat alle sterktes inmiddels op de markt zijn. De KNMP adviseert apothekers hun patiënten hierover te informeren.

De kwaliteit van de nieuwe tabletten is verbeterd. Ze hebben een betere houdbaarheid en een precieze en meer constante dosering van de werkzame stof dan de huidige tabletten, stelt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Zo is er minder verschil in de hoeveelheid schildklierhormoon (de werkzame stof) per tablet. Ook zit in de nieuwe samenstelling geen lactose meer als hulpstof. Lactose is vervangen door mannitol en citroenzuur Daardoor zullen patiënten met een lactose-allergie of –intolerantie geen nadelige gevolgen meer ervaren. om de

Gewijzigde verpakking

De hoeveelheid werkzame stof is hetzelfde als in de huidige tabletten en ook alle sterktes blijven beschikbaar. Patiënten kunnen precies dezelfde dosis gebruiken als ze gewend zijn.  De verpakking van de nieuwe tabletten is gewijzigd, zodat alle verpakkingen in geheel Europa hetzelfde zijn. Afhankelijk van de sterkte van de tabletten is de kleur van het doosje veranderd. Daarnaast staat op ieder nieuw doosje de tekst: gewijzigde hulpstoffen.

Patiënten informeren
In Nederland wordt de nieuwe formulering geleidelijk ingevoerd. De KNMP adviseert apothekers patiënten te informeren dat de hulpstoffen (voortaan zonder lactose) zijn gewijzigd. Vanuit de fabrikant is een patiëntenfolder beschikbaar. Op de website van het CBG staan vragen en antwoorden over de nieuwe samenstelling.

Landelijk Meldpunt

Patiënten kunnen bij vragen terecht bij het Landelijk Meldpunt Zorg. Dit kan via het contactformulier of via 088 120 50 20 (lokaal tarief, op werkdagen bereikbaar van 9.00 tot 17.00 uur).

Bronnen: KNMP en CBG

Triage Game biedt inzicht in triageproces

Om inzicht te krijgen in de denk- en beslis route van triagisten is een triagegame ontwikkeld. Huisartsen worden nadrukkelijk uitgenodigd om zo zelf het triageproces te ervaren.

Financiering voor ParkinsonNet

ParkinsonNet is een landelijk zorgnetwerk met ruim 4.000 zorgverleners die gespecialiseerd zijn in parkinson. Er is nu reguliere bekostiging voor de netwerksamenwerking.

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens