Meteen naar de inhoud

Herziene NHG-Standaard Prikkelbaredarmsyndroom toegelicht

De belangrijkste wijzigingen in de herziene NHG-Standaard Prikkelbaredarmsyndroom1 zijn de calprotectinetest, de proefbehandeling met pepermuntolie als buikpijn op de voorgrond staat, de toepassing van linaclotide als vooral obstipatieklachten aanwezig zijn en het advies om mebeverine en scopolaminebutyl niet langer te gebruiken. Het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) komt voor bij 13 per 1.000 patiënten in de huisartsenpraktijk en ruim twee keer vaker bij vrouwen dan bij mannen. De aandoening heeft vaak een chronisch beloop. Kenmerkend voor PDS zijn de terugkerende perioden met buikpijn die samenhangen met veranderingen en/of wisselingen van het ontlastingspatroon. Daarnaast kan een reeks andere symptomen aanwezig zijn, zoals slijm bij…

Verder lezen?

Dit artikel is alleen toegankelijk voor abonnees. Abonneren is gratis voor BIG-geregistreerde zorgverleners. Overige zorgverleners en overige geïnteresseerden kunnen zich registreren en worden na registratie beoordeeld door de beheerder van farma-magazine.nl alvorens te worden toegelaten.

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens