Meteen naar de inhoud

Geen effect van prednisolon op reuk- en smaakverlies bij COVID-19

Resultaten van Nederlands onderzoek tonen aan dat er geen grotere verbetering in de reuk optreedt bij COVID-19-patiënten die zijn behandeld met prednisolon ten opzichte van de patiënten die placebo hebben gekregen.

Wel blijkt dat de reuk en smaak van beide groepen patiënten, ook lang nadat de coronabesmetting heeft plaatsgevonden, vanzelf blijft verbeteren. Nog niet bekend is of de verbetering verder aanhoudt. Daarom vindt over één jaar bij alle in het onderzoek betrokken patiënten opnieuw een meting plaats.

Het grootschalige onderzoek is uitgevoerd door verschillende Nederlandse universiteiten en ziekenhuizen, met als veelzeggende titel ‘Sniffing out COVID’. De onderzoekers publiceerden onlangs hun eerste resultaten in BMC Medicine.

Anosmie en parosmie
In dit door ZonMw gefinancierde grootschalige onderzoeksproject kijken de onderzoekers onder meer naar het verloop van reuk- en smaakverlies (anosmie) en reukvervormingen (parosmie) als gevolg van COVID-19 en of reuk en smaak vanzelf weer geheel of deels terugkeren. De onderzoekers toetsten of prednisolon effectief is op het voorkomen van blijvend reukverlies in de vroege fase van een COVID-19-infectie.

Onderzoeksteam
Het onderzoek is uitgevoerd door een team van wetenschappers en experts van UMC Utrecht, Wageningen University & Research, het Reuk- en Smaakcentrum van Ziekenhuis Gelderse Vallei en patiëntenvereniging Reuksmaakstoornis.nl.

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens