Meteen naar de inhoud

Géén chlooramfenicol-oogdruppels bij kinderen jonger dan 2 jaar

Wees terughoudend met het voorschrijven van chlooramfenicol-oogdruppels aan kinderen jonger dan 2 jaar, vanwege de aanwezigheid van boorzuur. Dit kan op de lange termijn effect hebben op de vruchtbaarheid. Als toch wordt gekozen voor chlooramfenicol, schrijf dan chlooramfenicol-oogzalf zonder boorzuur voor.

In het British Medical Journal is gewezen op een mogelijk probleem met chlooramfenicol-oogdruppels bij kinderen jonger dan 2 jaar. Deze druppels kunnen een te hoge concentratie aan boorzuur bevatten, wat op de lange termijn nadelige effecten kan hebben op de vruchtbaarheid. Chlooramfenicol-oogzalf is een betere optie, want de zalf bevat geen boorzuur. Op basis van deze uitkomsten zijn aanpassingen doorgevoerd in de aanbevelingen voor de behandeling van infectieuze conjunctivitis in de NHG-Standaard ‘Rood oog en oogtrauma’.

Andere aanpassingen in NHG-standaard
De NHG-Standaard is verder aangepast als volgt:

● Bij patiënten vanaf 2 jaar: geef chlooramfenicol-oogdruppels 0,5% in een flacon of chlooramfenicol-oogzalf 1% in een tube.
● Bij bekende allergie voor benzalkoniumchloride: geef chlooramfenicol-oogdruppels 0,4% of chlooramfenicol-oogzalf 1% bij patiënten vanaf 2 jaar.

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens