Meteen naar de inhoud

Geen artsenbezoek meer vanuit GSK

Artsenbezoekers hebben het niet gemakkelijk. Huisartsen staan steeds minder open voor informatie van een geneesmiddelenfabrikant en stellen hun bezoek dus vaak niet op prijs. Het NHG heeft huisartsen al geruime tijd geleden geadviseerd om geen artsenbezoekers meer te ontvangen. Dat heeft ertoe geleid dat GlaxoSmitKline (GSK) nu in ons land is gestopt met het bezoeken van huisartsen.

Reden: Die bezoeken stuiten op veel weerstand. GSK is een van de eerste farmaceutische bedrijven in Nederland dat stopt met het artsenbezoek. Het besluit consequenties voor het personeel: dertig artsenbezoekers van GSK zijn hun baan kwijt. Dat meldt het FD maandag in een interview met algemeen directeur Daan Gijbels van GSK.

Negatieve houding

Gijbels: “In de hele maatschappij is een negatieve houding merkbaar ten opzichte van de farmaceutische industrie. Daardoor waren de artsenbezoeken niet meer effectief. Hij vindt het een pijnlijk besluit en verwacht dat nieuwe producten in de geneesmiddelensector daardoor moeilijker hun weg zullen vinden naar patiënten. “Als huisartsen informatie van de farmaceutische bedrijven niet meer aannemen, sluiten ze zich af van innovatie.”

In 2016 is GSK reeds gestopt met het betalen van artsen voor het houden van spreekbeurten van vergoeding van reis- en verblijfkosten van artsen die congressen bezoeken.

Onjuiste informatie
Farmaceutische bedrijven mogen geen reclame te maken voor patiënten, dus richten ze zich vooral op artsen, omdat dat wel is toegestaan. GSK is in het verleden betrokken geweest bij enkele rechtszaken, waaronder gebruik van ongeoorloofde promotie van medicijnen, het verzwijgen van ernstige bijwerkingen en een omkoopschandaal in China. Kwesties die de farmaceut nog steeds achtervolgen, omdat ze steeds worden opgerakeld. “Het is waar dat GSK in het verleden betrokken is geweest bij een aantal affaires”, erkent Gijbels tegen het FD, “maar daar hebben we harde lessen uit getrokken.”

 

Gerda van Beek

Bronnen: FD, NRC en Volkskrant

 

 

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens