Meteen naar de inhoud

Gebruik eerstelijnszorg door patiënten met colorectaal carcinoom onderzocht

Josine Kuiper verdedigde afgelopen november haar proefschrift over het gebruik van eerstelijnszorg door patiënten met dikkedarmkanker. Zij onderzocht het gebruik van de eerstelijnszorg door deze patiënten. Daarnaast bekeek ze het effect van de behandeling op het optreden van hartfalen en de relatie tussen medicijngebruik en het risico op colorectaal carcinoom.

Inzicht
In haar proefschrift ‘Utilisation of primary care before and after colorectal cancer diagnosis’ benadrukt Kuiper het belang van meer inzicht in het gebruik van de eerstelijnszorg door patiënten gediagnosticeerd met colorectale kanker. Inzicht is essentieel om de mogelijkheden voor vroege opsporing van kanker te detecteren en kennis te verkrijgen over de mogelijke late effecten van kanker waarvoor patiënten hun huisarts raadplegen.

Langetermijneffecten
“Deze langetermijneffecten zullen relevant worden naarmate de patiëntenpopulatie groeit”, zegt Kuiper. “Steeds meer mensen leven met kanker en worden vaak geconfronteerd met symptomen en langetermijngevolgen, wat een grote impact kan hebben op de samenleving. Gecombineerde gegevens over kanker zijn een waardevolle bron gebleken voor het uitvoeren van (farmaco)epidemiologische studies in de eerstelijnszorg. Ik moedig andere onderzoekers aan om gebruik te maken van deze waardevolle databron en de patiëntenzorg verder te verbeteren.”

Waarschuwing gebruik JAK-remmers

Eind maart heeft het CBG een advies uitgebracht voor zorgverleners over het voorschrijven van JAK-remmers. Gebruikers daarvan lopen meer risico op ernstige ziekten.

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens