Meteen naar de inhoud

Folder over fabels en feiten van pijnstilling

Veel bewoners van verpleeghuizen of maar ook kwetsbare ouderen thuis lijden pijn. Daardoor bewegen ze minder, vallen sneller, hebben minder eetlust en slapen slechter. Terwijl er in veel gevallen wel iets aan te doen is. Een simpel middel als paracetamol kan een uitkomst zijn. Maar soms zijn mensen daar huiverig voor, vaak vanwege de vele fabels over pijnstillers. Dat je er suf van wordt, dat ze verslavend zijn, of nare bijwerkingen geven. De folder ‘Pijn lijden, niet nodig’ zet feiten over pijnstillers op een rij.

De folder ‘Pijn lijden? Niet nodig en is bijna altijd iets aan te doen’ is ontwikkeld door het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) in samenwerking met tal van organisaties en inhoudsdeskundigen. Het is specifiek bedoeld voor bewoners van verpleeghuizen en hun naasten. Maar het kan ook goed worden gebruikt voor (kwetsbare) ouderen en mensen met dementie thuis. Want ook daar speelt een gebrek aan kennis over pijnstilling vaak een belangrijke rol. De generatie van ‘niet zeuren, flink zijn, even doorbijten.’ Terwijl pijn niet nodig is en er iets tegen te doen is.

Fabels vervangen door feiten
De folder gaat in op hoe de naasten signalen pijn kunnen herkennen bij iemand met dementie die dat zelf niet meer kan aangeven. Het vermeldt hoe pijnbestrijding kan plaatsvinden, zonder en met medicatie of een combinatie daarvan. En het maakt korte metten met talloze fabels die de ronde doen over pijnstilling door deze te weerleggen door de feiten.

Bron: IVM

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens