Meteen naar de inhoud

Financiering voor ParkinsonNet

De NZa heeft onlangs een prestatie vastgesteld voor ParkinsonNet. In dat landelijk zorgnetwerk werken diverse zorgaanbieders, zoals huisarts, neuroloog en fysiotherapeut, samen aan de zorg voor mensen met de ziekte van Parkinson. Nu er een prestatie is vastgesteld, kan de organisatie van zorg worden bekostigd uit de reguliere zorgkosten.

Sectoroverstijgende zorg is zeer gebaat bij een goede organisatie, bijvoorbeeld via zorgnetwerken. ParkinsonNet is zo’n landelijk zorgnetwerk met meer dan 4.000 zorgverleners in de eerste en tweede lijn die gespecialiseerd zijn in parkinson. Omdat parkinson een complexe aandoening is, vereist de behandeling specifieke expertise. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat samenwerking tussen gespecialiseerde zorgverleners in ParkinsonNet leidt tot betere kwaliteit van zorg en lagere kosten.

Reguliere zorgkosten
Desondanks was financiering van de organisatie van deze zorg een probleem. Sinds dit jaar valt het onder de zogeheten ADZ-prestatie, waarbij ADZ staat voor ‘algemene diensten ten behoeve van verzekerde zorg’. Dankzij die prestatie is het mogelijk om de ondersteuning vanuit ParkinsonNet te betalen uit de reguliere zorgkosten.

Op weg naar integrale bekostiging
De NZa noemt deze prestatie voor ParkinsonNet overigens een tijdelijke tussenoplossing voor het bekostigen van deze zorg. ‘In de toekomst willen we chronische zorg meer integraal bekostigen in plaats van losse prestaties voor verschillende chronische ziekten’, aldus de NZa. Meer informatie over ParkinsonNet en over deze vorm van bekostiging kunt u lezen in het NZa-magazine.

Per 4 april 2023 eindigt de corona opt-in

De corona opt-in stopt. Daardoor is er op de huisartsenpost geen inzage meer in de patiëntgegevens van zo’n 6,3 miljoen mensen. Er is wetgeving in voorbereiding voor een opt-out.

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens