Meteen naar de inhoud

EMA keurt vaccin tegen RS-virus goed voor 60-plussers

Het vaccin Arexvy van GSK is als eerste vaccin tegen het RS-virus goedgekeurd door het beoordelingscomité CHMP van het Europees medicijnagentschap EMA. Namens Nederland zit Medicijnautoriteit CBG in dit comité. Het RS-virus kan ernstig verlopen bij mensen met een verzwakt afweersysteem, zoals ouderen. De Europese Commissie moet dit advies nog overnemen.

Het beoordelingscomité heeft haar advies gebaseerd op gegevens uit een onderzoek onder 25.000 volwassenen in 17 landen. Daaruit blijkt dat het vaccin bij 83 procent van de mensen bescherming biedt tegen een ernstige ziekte van de lage luchtwegen door het RS-virus. Deze bescherming blijft hoog voor minimaal zes maanden.

Eiwitvaccin
Arexvy is een geadjuveerd recombinant eiwitvaccin. In het vaccin zitten kleine deeltjes van het eiwit van het RS-virus, die in het laboratorium zijn gemaakt. In het vaccin zit een ‘adjuvans’, een hulpstof die zorgt dat de afweerreactie op de prik sterker wordt. Als reactie op dit vaccin zal het lichaam na de prik antistoffen aanmaken. Komt het lichaam later in aanraking met het RS-virus, dan wordt het virus herkend. Het afweersysteem maakt de kans kleiner dat het virus cellen kan binnendringen. Hierdoor kan het virus zich niet vermenigvuldigen. De kans op ziekte en ernstige ziekte wordt daardoor kleiner. De bijwerkingen van het vaccin zijn meestal mild en verdwijnen na een paar dagen.

Europese Commissie
De voordelen van het vaccin zijn dus groter dan de risico’s en het vaccin heeft op basis van alle gegevens een positief advies gegeven. Dit betekent dat, wanneer de Europese Commissie dit advies overneemt, het vaccin binnen de Europese Unie gebruikt mag worden voor volwassenen vanaf 60 jaar. Op dit moment is de studie nog bezig om extra gegevens te verzamelen over onder andere of een extra dosis van het vaccin nodig is voor de verschillende seizoenen.

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens