Meteen naar de inhoud

EMA-hoofdkantoor opgeleverd

ema

Het nieuwe hoofdkantoor van het EMA is op 15 november jl. opgeleverd. Net op tijd, want in de 18 maanden dat deze bouw in beslag heeft genomen, was er nog geen sprake van mogelijke bouwstops vanwege stikstofproblematiek. Het gebouw is dan ook volgens planning opgeleverd. Het EMA beoordeelt de introductie van nieuwe geneesmiddelen en houdt toezicht op de kwaliteit van geneesmiddelen voor mens en dier.

Precies twee jaar nadat duidelijk werd dat het EMA van Londen naar Nederland zou verhuizen, is het nieuwe gebouw op de Amsterdamse Zuidas opgeleverd. Het duurzaam ontworpen gebouw heeft 1.300 werkplekken en 19 vergaderzalen. De nieuwbouw krijgt een groot conferentiecentrum waar ook publiekshoorzittingen kunnen worden gehouden voor onder andere patiënten en professionals. Jaarlijks brengt het EMA naar schatting zo’n 36.000 bezoekers naar Nederland.

Life Sciences & Health sector
En zo brengt de –al of niet no-deal- Brexit Nederlands iets goeds. Want in het kielzog van het EMA naar Amsterdam zijn al veel andere farmagerelateeerde bedrijven gevolgd. Zo bouwt KitePharma, onderdeel van Gilead, in Hoofddorp een Europese productiefaciliteit voor immuuntherapieën. En het Europese hoofdkantoor van Sanofi Genzyme, de Specialty Care business unit van Sanofi, is sinds deze maand gevestigd in het Amsterdam Health & Technology Center. Andere geneesmiddelen- en biotechbedrijven zullen zeker nog volgen. Dat leidt tot een versterking van de Life Sciences & Health (LSH) sector in ons land.

Verhuizing
Het EMA en Nederland gebruiken de weken na de oplevering om het gebouw volledig gebruiksklaar te maken. Op dit moment is het EMA nog gehuisvest in het tijdelijke onderkomen in het Spark-gebouw in Amsterdam. De verhuizing naar het nieuwe gebouw vindt tijdens de komende kerstperiode plaats en wordt door Nederland gecoördineerd en uitgevoerd. In januari 2020 is de verhuizing voltooid. Vanaf 20 januari is het EMA volledig operationeel vanuit het nieuwe gebouw.

Zie ook het artikel op FarmaMagazine: Veel farmaceutische bedrijven in slipstream van EMA naar Amsterdam.

Bron: Rijksoverheid en Sanofi

Foto (kleur) Paul Harder

‘Ik ben bezig met mijn tweede jeugd’

Na vele jaren in het vak zit apotheker Paul Harder nog steeds vol goede ideeën. De door hem ontwikkelde taperingstrip om mensen van psychofarmaca af te helpen leidde ertoe dat hij in de Verenigde Staten door de FDA is uitgenodigd.

‘Het aanbod genereert de vraag’

Een van de stokpaardjes van hoofdredacteur Lester du Perron van Dokter Media is testen zonder medische indicatie. Daar vindt hij wat van. Wat moeten huisarts en apotheker hiervan weten en waarom?

Foto (kleur) thuismeetapparatuur

Zelf actief leefstijl aanpassen

Patiënten met risico op hart- en vaatziekten van Huisartsenpraktijk Stevenshof werken met behulp van thuismeetapparatuur aan hun gezondheid. De eerste resultaten zijn positief.

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens