Meteen naar de inhoud

Elzas, lang zo gek nog niet

Na zeker tien jaar was ik voor een paar dagen terug in die enigszins truttige streek die Elzas heet. Het gebied van de foie gras en Munster kaas. Maar ook van de wat poppenachtige vakhuisjes uit de tijd dat de Elzas nog tot het Duitse rijk behoorde. Elf keer hebben ze er om gevochten, maar uiteindelijk trokken de Franse aan het langste end.
De ligging van de Elzas is bijzonder. Beschermd door de Voghesen in het Westen en het zwarte woud in het Oosten maakt dat Colmar wel 300 zonnige dagen per jaar kent. Maar los van deze klimatologische omstandigheden is bovenal het terroir – de bodem – van de Elzas zo bijzonder.

Het vooroordeel is groot als we het over deze streek hebben. Lange tijd was Elzas ruim vertegenwoordigd op alle wijnkaarten van de restaurants in Nederland. Maar dat is uitstervende. De Elzas is stoffig en ouderwets geworden. Niet het juiste cadeau waarmee je op een hip feestje verschijnt of waarmee je je schoonouders wilt verwennen. Nee, Elzas is passé. Onder gegaan aan het eigen succes, maar bovenal stil blijven staan. De tijd van dikke, zoete, licht oxidatieve wijnen is voorbij. Geef mij maar een droge Riesling uit Duitsland met mooie zuren, veel sap en verteerbaarheid.

Maar ik kan u melden; niet iedereen is stil blijven staan. Na een zoektocht van een aantal dagen hebben we de nieuwe generatie wijnmakers gevonden. Jonge mensen die op een moderne manier ‘schone’ wijnen maken, een opluchting! Wij troffen de moeder van André Rieffel in Mittlebergheim. Na een redelijk cool onthaal mochten wij aan de proeftafel plaatsnemen. Met de eerste wijn hadden we meteen vuurwerk op tafel. Zuivere wijnen met veel smaak. Goede mineraliteit, maar bovenal; Lekker!

 

Aanbieding:
2007 Riesling ‘Wiebelsberg’ Grand Cru André Rieffel
FarmaMagazine prijs € 18,95
FarmaMagazine geeft u de mogelijkheid om de Riesling ‘Wiebelsberg’ 2007 te bestellen. De wijn wordt in een doos bij u thuis afgeleverd.

Dit is een artikel uit FarmaMagazine nr. 7 2012
Tekst: Sanne Staal en Jens vergouwen

Iedere editie nemen de jonge gepassioneerde vinologen Sanne Staal en Jens Vergouwen van Wijnkoperij De Gouden Ton in ‘s-Hertogenbosch u mee in de wereld van de wijn. U kunt onze vinologen Sanne Staal en Jens Vergouwen ook bezoeken in hun winkel; De Gouden Ton, Hinthamerstraat 102 in ’s-Hertogenbosch.

 

 

 

Najaarsronde coronavaccinatie

De coronavaccinatie voor specifieke doelgroepen start op 2 oktober aanstaande. Zorgprofessionals kunnen vanaf half oktober zelf een afspraak bij de GGD maken voor een coronaprik.

Medicijnen (kleur)

Medicijnvergoeding in 2024: wat staat ons te wachten?

Geneesmiddelen die een patiënt met een recept ophaalt bij een apotheek, worden ook wel extramurale geneesmiddelen genoemd. Als een patiënt een vergoeding vanuit het basispakket wil voor zo’n medicijn, is het belangrijk dat deze is opgenomen in het zogenoemde Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Hieronder vallen ongeveer 400 verschillende groepen geneesmiddelen, met elk een aparte maximale vergoeding.

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens