Meteen naar de inhoud

Einde faxgebruik in de zorg

Per 2025 mag er geen fax meer worden gestuurd in de zorg. Een faxapparaat, misschien kent u ze nog wel. In het dagelijks leven gebruikt niemand ze meer, maar kennelijk functioneren ze nog wel in de zorg. Sterker nog: jaarlijks worden in de zorg nog tientallen miljoenen keren gefaxt. Om een definitief einde te maken aan het faxverkeer, is er zelfs een programma opgesteld, genaamd: Faexit.

Faexit is een programma van ZN, VZVZ en RSO Nederland (= overkoepelende vereniging van alle regionale samenwerkingsorganisaties). Gezamenlijk trekken deze partijen ten strijde om een einde aan te maken aan het privacy-technisch onveilige faxen. In woord, daad en geld. Zo steekt ZN zo’n 6 miljoen euro in het programma. 

Landelijke ondersteuning
Faexit start bij de grootverbruikers van de fax, te weten: ziekenhuizen, huisartsen en apotheken. Ze biedt ondersteuning bij de overstap naar een geschikt alternatief voor gegevensuitwisseling. Het programma heeft een eigen website (www.faexit.nl), een logo, een faq, best practices en uiteraard een toolkit om als zorgverlener/-organisatie over te gaan van de achterhaalde fax naar een betrouwbaar digitaal communicatiemiddel. Daarnaast is er het manifest ‘De fax de zorg uit’, met de tien punten van aanpak. Dit manifest kan iedereen kan ondertekenen.

Onder redactie van: Gerda van Beek

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Uitbreiding overzicht voorzetkamers

LAN heeft alle inhalatoren en voorzetkamers op één site geplaatst. Onlangs is daar de AeroChamber2go™ aan toegevoegd, een kleine voorzetkamer, bestemd voor gebruik onderweg.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens