Meteen naar de inhoud

Eigenwijs is ook wijs

In ‘Drijfveren’ spreken we met huisartsen en apothekers over hun vak, ambities en keuzes die ze maken. Oftewel: ‘Wat bezielt uw collega?’ In deze editie spreken we met Sandra van Loon, huisarts bij Gezondheidscentrum Hoogland in Hoogland.

Sandra van Loon is huisarts en eigenaar van huisartsenpraktijk Berkenlaan in Gezondheidscentrum Hoogland. Op ZorgkaartNederland staan enkele lovende recensies waarbij de waardering varieert tussen de 8,4 en 10! Nooit lager. Of ze er wel eens naar kijkt? Soms wel, maar ze laat zich er niet door leiden. Sandra: “Mensen zeggen wel eens dat ze me een goede huisarts vinden. Natuurlijk vind ik het fijn als patiënten tevreden zijn want daar doe ik het voor. Ik denk dat het vooral komt doordat ik goed kan luisteren en gemakkelijk benaderbaar ben.” Het laatste heeft ze in ieder geval al bewezen gezien haar enthousiaste reactie op mijn vraag voor dit interview.

Gezondheidscentrum Hoogland bestaat uit drie huisartsenpraktijken onder één dak boven de apotheek. Er werken huisartsen, waarnemend huisartsen en huisartsen in opleiding, praktijkondersteuners-somatiek, praktijkondersteuners-GGZ en een 8-tal doktersassistentes. De praktijk van Sandra telt 2750 patiënten.

Wanneer heb je een goede werkdag gehad?

“Als ik daadwerkelijk iets voor patiënten kan betekenen en ze tevreden de deur uitgaan. Dat is mijn drijfveer, daarvoor stap ik iedere morgen mijn bed uit. Ik vind het fijn om hard en efficiënt te werken. Bovendien hebben we een leuk team. In 2013 zijn we met drie huisartsen dit gezondheidscentrum gestart. We leveren laagdrempelige zorg, zijn oplossingsgericht en hebben veel kennis en diagnostiek in huis. Dat doen we niet geheel onverdienstelijk want het centrum wordt steeds groter.”

Hoe kijk je terug op 2020?

“Ik heb meer dan ooit ervaren dat het belangrijk is dat je thuisbasis goed is. Je wordt meer teruggeworpen op je gezin en dan is het fijn dat je het samen goed kunt vinden. Dat ben ik meer gaan waarderen. In de huisartsenpraktijk is er een periode geweest dat er minder patiënten kwamen en dan zie je dat er ook mogelijkheden zijn om het patiëntencontact op een andere manier te regelen.”

Digitaal bedoel je?

“Inderdaad. We waren al bezig met digitaliseren maar door corona is dat in een stroomversnelling geraakt. Mensen konden bij ons al terecht voor een e-consult en nu zitten we ook in een pilot voor Spreekuur.nl. Deze applicatie wordt vooral in de avond en nacht gebruikt op huisartsenposten. Nu kunnen patiënten ook overdag een consult aanvragen en foto’s uploaden. Je kunt met elkaar chatten maar ook beeldbellen en op die manier kun je een goede klinische inschatting maken. Schrijf ik een zalfje voor of wil ik de patiënt zien? Digitalisering is zeker een blijvertje als aanvulling op de zorg. Het is natuurlijk nooit een vervanging.”

Hoe zit het met het aanbod van jonge huisartsen?

“Ze zijn er wel, maar veel jonge artsen willen werken als waarnemer en niet als praktijkhouder. Als praktijkhouder heb je inderdaad een grote verantwoordelijkheid en heb je naast je werk te maken met personeelsbeleid, wet- en regelgeving en administratie. Als waarnemer heb je daar geen omkijken naar en heb je de volledige controle over je agenda. Maar ik ben wél praktijkhouder geworden omdat ik graag mijn stempel wil drukken op de manier van zorg verlenen. Een bepaalde mate van eigenwijsheid is me daarbij niet vreemd. Ik heb namelijk heel duidelijk voor ogen hoe zorg eruit moet zien en daarbij leg ik de lat behoorlijk hoog.”

Hoe ga je om met het tekort aan doktersassistentes?

“Het tekort is inderdaad groot. De financiering is ook niet meer marktconform omdat assistentes overal terecht kunnen. De markt is echt overspannen met alle gevolgen van dien. Wij doen er alles aan om de assistentes die hier werken te behouden. We hebben een mooi pand, een fijn team en assistentes hebben hier voldoende doorgroeimogelijkheden naar bijvoorbeeld Spreekuur Ondersteuner Huisarts waarbij ze zelfstandig klachten kunnen afhandelen. Hartstikke leuke functie. Toch maak ik me wel zorgen over deze ontwikkeling.”

Naast je gewone werk, werk je ook nog in een hospice. Petje af!

“Ik werk in Hospice Dôme in Amersfoort. Palliatieve zorg vind ik een mooi stuk van de huisartsgeneeskunde en heeft altijd mijn interesse gehad. Het is het moment waarop je patiënten niet meer beter kunt maken, maar symptomen kunt verlichten en verzachten. Het is mijn ervaring dat ik echt iets kan bijdragen en betekenen in het allerlaatste stukje van iemands leven. Ik draai een aantal avond-, nacht- of weekenddiensten op vrijwillige basis. Anders kan het hospice niet blijven draaien. Ik doe het graag, het is een verrijking van mijn leven.”

Als ik in naar buiten loop, bedenk ik hoe fijn het is dat er artsen zijn zoals Sandra die vrijwillig mensen begeleiden in de allerlaatste fase van hun leven. Ondanks de lente die op zich laat wachten, geeft dit een warm gevoel.

Tekst en fotografie: Cai Vosbeek

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens