Meteen naar de inhoud

Eigen bijdrage extramurale geneesmiddelen blijft gelijk

In 2024 blijft de eigen bijdrage voor extramurale geneesmiddelen 250 euro. De maximale eigen bijdrage voor geneesmiddelen die op recept van een arts verkrijgbaar zijn bij de apotheek, is vastgesteld op 1 januari 2019 en staat sindsdien op 250 euro per kalenderjaar.

Voor de val van het kabinet heeft demissionair minister Kuipers al besloten om de maximering van de eigen bijdrage voor extramurale geneesmiddelen van 250 euro te verlengen tot 2025. Dit heeft hij vermeld in zijn brief aan de Tweede Kamer.

Stapeling zorgkosten
In zijn brief noemt minister Kuipers als motivatie: ‘Het verlengen van de maximering draagt, in lijn met de voornemens uit het Coalitieakkoord, bij aan het beperken van de stapeling van zorgkosten.’ Voor het jaar 2019 gold er geen maximering voor de eigen bijdrage. Verzekerden moesten zelf het deel van de kosten voor geneesmiddelen betalen dat niet door de zorgverzekeraar werd vergoed. De kosten daarvan konden voor met name chronische patiënten flink oplopen. Om te voorkomen dat de betalingen voor hen te hoog zouden worden, is er destijds een maximum ingesteld voor de eigen bijdrage van extramurale geneesmiddelen. Dat maximum staat, dankzij dit besluit van voormalig minister Kuipers, ook voor 2024 op 250 euro.

Illustratie (kleur) sigaret

Onderzoek naar Perfect Fit-interventie

In het Perfect Fit-project onderzoeken het LUMC en National eHealth Living Lab (NeLL) of een digitale coach, een chatbot in de vorm van een app, mensen kan stimuleren om te stoppen met roken én om meer te bewegen.

Foto (kleur) injectienaald in arm

‘Vaccineren is verbreding van het apothekersvak’

In diverse landen is een vaccinatie in de apotheek halen en toegediend krijgen een vanzelfsprekende zaak. In Nederland is het nog niet zover, maar er is een groeiende groep apothekers die graag zelf de spuit ter hand neemt.

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens