Meteen naar de inhoud

Eigen afweging apothekers bij euthanasie?

MEDICIJN-PILLENDe weigerapothekers laten de gemoederen nog niet met rust. Na de uitzending van het tv-programma Altijd Wat Monitor (16 april jl.) zijn door de Kamerleden Arib (PvdA), Van Gerven (SP) en Voortman (GroenLinks) vragen gesteld aan de minister van VWS over de rol van een apotheker bij euthanasie.

Het zijn vragen over de omvang van het aantal weigeringen om euthanasiemiddelen te leveren. Of het alleen gaat om controversiële euthanasieverzoeken van patiënten met dementie, ‘voltooid leven’ of psychiatrische problemen. Voorts: deelt u de mening dat naast de persoon die de euthanasie wenst alleen artsen in de beslissing hierover mogen treden? Mag een apotheker op grond van gewetens- of religieuze bezwaren weigeren om de medicatie te verstrekken? Zou een apotheker dan naar een collega moeten verwijzen?

De vragenstellers wijzen voorts op de uitspraak van een woordvoerder van de KNMP dat apothekers wel degelijk een eigen afweging mogen maken. Of vindt de minister dat zij volledig moeten varen op het oordeel van de arts en de SCEN-arts? Oftewel: is er reden om een rol voor de apotheker in de Euthanasiewet op te nemen? Minister Edith Schippers antwoordde afgelopen vrijdag dat zij meer tijd nodig heeft om de vragen te beantwoorden. “Er is een gesprek voorzien met de KNMP over dit onderwerp; dat wil ik bij de beantwoording van de vragen betrekken.”

Tekst: Kees Kommer

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens