Meteen naar de inhoud

Eerste Kamer: huisarts mag abortuspil verstrekken

Huisartsen mogen op termijn de abortuspil verstrekken. Na de Tweede Kamer heeft nu ook de Eerste Kamer hiermee ingestemd.

Eerder dit jaar ging de Eerste Kamer al akkoord met het schrappen van de verplichte bedenktijd voor abortus. Huisartsen mogen zelf bepalen of ze deze zorg willen leveren, ze zijn dat niet verplicht. Willen ze het wel, dan moeten ze eerst een scholing volgen.

Start nog onduidelijk
Het is nog niet duidelijk wanneer de wetswijziging van kracht wordt omdat er nog veel zaken qua uitvoering geregeld moeten worden, aldus een woordvoerder van minister Kuipers van VWS. Tot die tijd kunnen ongewenst zwangere vrouwen nog bij een van de zestien abortusklinieken in ons land terecht om hun zwangerschap te laten beëindigen.

Tot 9 weken zwangerschap
Met een abortuspil kan een zwangerschap tot negen weken worden afgebroken. Het gaat om twee medicijnen: één hormoontablet wordt ingenomen bij de arts, ongeveer twee dagen later neemt de patiënt thuis de andere tabletten. De hormonen veroorzaken het afstoten van het vruchtzakje.

Huisarts is laagdrempelig
Het idee achter deze wet is dat de toegang tot een huisarts laagdrempeliger is dan een bezoek aan een abortuskliniek. Zo wordt de keuzevrijheid van vrouwen vergroot en kunnen ze ook de zwangerschap afbreken met medicatie bij een vertrouwde hulpverlener.

Meer informatie
Zie de berichtgeving van de Eerste Kamer over het wetsvoorstel om legale medicamenteuze afbreking van de zwangerschap door de huisarts, door middel van de abortuspil, mogelijk te maken.

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens