Roxani Ossa is 45 jaar en woont met haar man in de regio Drama in het noorden van Griekenland. Ze studeerde Pharmaceutical Science aan de Universiteit van Patras en haalde in 1995 haar diploma. Samen met drie werknemers runt ze een apotheek in het dorp Mikropoli in Drama. En ze is de trotse eigenaar van de online apotheek: pharmacyonline. Deze apotheek werd in 2005 opgericht en was toentertijd een van de eerste online apotheken in Griekenland. Daarnaast is Roxani Ossa bestuurslid van de Pharmaceutical Association of Drama.
Financiering
Apotheken in Griekenland worden voornamelijk gefinancierd door zorgverzekeraars. Patiënten betalen – afhankelijk van hun ziekte – een eigen bijdrage voor medicatie. Uitgezonderd diabetespatiënten die niet hoeven te betalen voor hun insuline. OTC-middelen worden niet vergoed. Roxani Ossa: “Op 23 mei heeft de Panhellenic Pharmacists Association besloten om geen medicijnen meer op krediet te verstrekken totdat de nationale zorgverzekeraar (EOPYY) alle reeds uitgegeven recepten heeft vergoed. Dat is een klap voor patiënten die in deze diepe crisis ieder dubbeltje moeten omdraaien. Zij moeten door deze maatregel eerst hun medicijnen volledig betalen en vervolgens hun geld van het EOPYY terugvorderen.”
Tekorten
In Griekenland is een groot tekort aan verschillende farmaceutische artikelen. De redenen voor de tekorten zijn complex. Een belangrijke oorzaak ligt bij de Griekse regering die de prijzen voor geneesmiddelen bepaalt. Als onderdeel van algehele bezuinigingen heeft de regering de prijzen van medicijnen het afgelopen jaar verlaagd om op deze manier kosten te besparen. Deze maatregel heeft echter geleid tot het ontstaan van een parallelle markt waarbinnen farmaceutische fabrikanten en groothandels hun medicijnen in het buitenland verkopen. Daar liggen de prijzen aanmerkelijk hoger en kan aanzienlijk meer winst worden gemaakt. Soms krijgen ze daar het tienvoudige van de oorspronkelijke prijs. Om deze praktijken een halt toe te roepen, adviseren de apothekers het gezondheidsministerie om een elektronisch registratiesysteem in het leven te roepen waarbij elke geëxporteerde verpakking geregistreerd wordt. Roxani Ossa: “Dat is één kant van de zaak. Daarnaast zeggen goothandels en apothekers dat er niet voldoende liquiditeit is. Als ziektekostenverzekeraars niet op tijd betalen, kunnen apothekers de leveranciers niet meer betalen. Groothandels hebben niet meer het vermogen om voor bank te spelen. Daar komt ook nog bij dat buitenlandse farmaceuten hun verkoopvoorwaarden hebben aangepast. Ze accepteren geen orders meer op krediet. Medicijnen worden alleen geleverd als ze cash worden betaald. Gisteren kregen we te horen dat farmaceutische fabrikanten inmiddels niet meer in staat zijn om de groothandels te bevoorraden. Zo zit je in een vicieuze cirkel. Kom daar maar eens uit.”
Roxani beschrijft haar dagelijkse zoektocht naar medicijnen. “Ik moet regelmatig verschillende groothandels bellen en ik leen regelmatig medicijnen van collega’s. Af en toe ruilen we. En dan gaat het niet om aspirientjes. Nee, het gaat om levensreddende medicijnen als bloedverdunners, medicatie bij astma en diabetes. Op het moment is het zelfs zo erg dat kankerpatiënten in grote ziekenhuizen niet de medicatie ontvangen die ze nodig hebben.”
Kansen en bedreigingen
“Of ik het een goed plan vind dat Griekenland uit de Eurozone stapt? Nee, ik ben beslist geen voorstander van dat scenario. Ik denk dat een mogelijk vertrek de situatie alleen maar verergert. Voor de Grieken maar ook voor de rest van de landen in Europa. Verder weet ik niet goed wat ik van de toekomst moet denken. Ik ben er soms somber over.
De bedreigingen komen onder andere voort uit inadequate maatregelen van de nationale ziektekostenverzekeraar die slecht bij kas zit. Deze maatregelen zullen op korte termijn onherroepelijk leiden tot sluiting van economisch gezonde apotheken…”
“Maar ooit zal de situatie toch verbeteren? Ik hoop dat de dreigende sluiting van nog meer apotheken zal zorgen voor een kentering van de neerwaartse spiraal waarin we al een tijdje zitten. Dat we niet langen hoeven te overleven, maar kunnen werken aan de ontwikkeling en verbetering van ons vak. Wij willen – net als onze Nederlandse collega’s – klanten zo goed mogelijk bedienen. Zowel op wetenschappelijke vlak als in onze rol als dienstverlener.
Tot slot zou ik nog dit willen zeggen. Dank je wel dat ik een klein podium kreeg om mijn hart te luchten: ‘Kom alsjeblieft naar Griekenland. Het is een prachtig land met prachtige mensen, niet alleen ’s zomers maar het hele jaar door!”
Kent u een apotheker in het buitenland die het leuk vindt om aan het woord te komen?
Stuur een mail naar Uitgeverij Flexx: info@vormstrateeg.nl.