Meteen naar de inhoud

Drijfveren: Lang leve de Anderhalve!

Drachten in Friesland is volgens huisarts Wim Brunninkhuis een plaats zoals er veel zijn in Nederland: een dorp met stadspretenties dat graag meegaat in de vaart der volkeren. Hier begon hij samen met zijn vrouw in 1985 een huisartsenpraktijk die groeide en groeide waarna ze in 2007 verhuisden naar een grotere locatie in een HOED- constructie verderop. Wim: “Huisarts is een prachtig vak. Met mensen bezig zijn, vaak iets kunnen betekenen en soms het verschil maken. Ik heb veel contact gehad met andere zorgprofessionals. Overleggen, van elkaar leren, kennis delen en elkaar helpen zit in mijn bloed. Daarnaast heb ik de gelegenheid gekregen om projecten op te zetten zoals de anderhalvelijnszorg in Zuidoost Friesland.”

Is het vak van huisarts erg veranderd in de loop der jaren?

“De relatie tussen arts en patiënt is verbeterd, patiënten praten veel meer mee over de zorg. Shared decision-making vind ik uitermate plezierig. Een besluit dat wordt genomen door alle partijen wordt beter opgevolgd. Als early adapter heb ik innovaties en vernieuwingen altijd omarmd en ben al vroeg begonnen met automatiseren om de praktijkvoering te stroomlijnen. Verder ben ik altijd open en benaderbaar gebleven. Dat is de aard van dit beestje. Patiënten die vóór 10 uur belden, konden diezelfde dag terecht. Het beeld dat er veel over de heg van de huisarts wordt gekieperd, daar zit wel een kern van waarheid in maar het ligt er ook aan hoe je hiermee omgaat. Met zuchten en kreunen kom je er sowieso niet.”

Hoe wel?

“Ik ben nooit een huisarts geweest van acht tot vijf maar van acht tot acht: 24/7. Hoe je dat volhoudt? Het allerbelangrijkste is hoe je tegen ‘werk’ aankijkt, je levenshouding en gevoel voor humor. Maar ook gewoon door op tijd te beginnen en het spreekuur goed voor te bereiden. En niet te vergeten: professionele en vakkundige medewerkers en assistentes. Daarnaast heb ik in veel overleggen en commissies gezeten. Ik was er voor anderen als het nodig was en zo waren anderen er ook voor mij. Ook met zorgverzekeraars heb ik nooit moeite gehad en ik vind ook niet dat hun invloed te groot is. Het overleg verliep altijd prima. Ze benaderen de zorg gewoon anders en dat is prima. Misschien niet in mijn tempo… ”

Je hebt je samen met anderen hard gemaakt voor anderhalvelijnszorg. Waarom?

“Door zorg uit het ziekenhuis te halen en de expertise van de specialisten naar de eerstelijns te halen, krijg je een daling van de zorgkosten, kortere wachttijden en last but nog least tevreden en gezonde patiënten. Dit is wetenschappelijk onderzocht en bewezen. Huisartsen in deze regio weten met welke diagnose ze bij onze anderhalvelijnszorg terecht kunnen. Bijvoorbeeld voor boezemfibrilleren of het verwijderen van vetbulten. Voor de behandeling van ernstige acne, eczeem of voor het aanbrengen van een spiraaltje of een anticonceptiestaafje als dat in de eigen praktijk niet lukt. Er zijn 11 specialismen die we aanbieden. Kleine ingrepen die de huisarts (nog) niet zelf doet. De verrichtingen worden gedaan door kaderartsen met extra scholing op een bepaald vakgebied, physician assistants of door medisch specialisten. Zij behandelen en adviseren huisartsen over de vervolgbehandeling. Patiënten hoeven bij deze vorm van behandelen hun eigen risico niet aan te spreken. Belangrijk in deze is wel dat de huisarts de regie houdt. De huisartsen hebben de regie, overleggen op een uiterst prettige manier met specialisten en met het ziekenhuis. Dat is de enige manier waarop het werkt.”

Wie is ‘we’ en zitten jullie op een fysieke plek?

“We’ is de Regionale Huisartsencoöperatie Zuidoost Friesland (RHZF). Als coöperatie huren we ruimte in een verpleeghuis en kopen anderhalvelijnszorg in. Als ik een contract opstel doe ik dat namens de coöperatie. En specialisten komen graag bij ons want ze hebben bij ons meer tijd voor patiënten. Complexe zorg hoort natuurlijk in het ziekenhuis maar er is een schemergebied, een soort tussenstop waar je ook kunt behandelen. Laat ik een voorbeeld geven. Een behandeling van een groot lipoom in het ziekenhuis betekent een forse uitgave. Wij doen het voor een kwart van het bedrag. De huisarts blijft verantwoordelijk maar kan, als het nodig is, altijd terugvallen op de chirurg. We gaan nu een tweede locatie in Oosterwolde openen. Of we uniek zijn met deze vorm van zorg in Nederland? Nee, niet meer maar we waren in 2013 wel de eersten die het op deze manier deden.”

Drachten heeft geen stadsrechten en behoort daarom niet tot de beroemde Friese elf steden. Plaatsen als Drachten worden in Friesland dan ook wel ‘vlekken’ genoemd. Het verhaal van Wim Brunninkhuis is er eentje van doorzettingsvermogen en gezond verstand. Oftewel; waar mensen in een kleine vlek, groot kunnen zijn.

In ‘Drijfveren’ spreken we met huisartsen en apothekers over hun vak, ambities en keuzes die ze maken. Oftewel: ‘Wat bezielt uw collega?’ In deze editie spreken we met huisarts Wim Brunninkhuis, gepensioneerd huisarts in Drachten die het waarnemen niet kan laten.

Tekst en fotografie: Cai Vosbeek

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens