Wat een geweldig pand. Ben jij de eigenaar van al dit moois? Pepijn: “Ja, sinds 1999, ben ik eigenaar. De naam Wittop Koning hebben we niet veranderd.” Lacht: “Ik had al zoveel goodwill betaald, ik vond het wel best. Deze apotheek bestaat sinds 1883 en vanaf 1943 met deze naam. Het is een begrip in deze buurt, dat kun je beter zo laten. We zijn een middelgrote apotheek met een gemêleerde clientèle. We zitten in een rijke buurt met hoog opgeleiden maar ook met veel thuis- en dakloze psychiatrische patiënten. Het komt regelmatig voor dat een dakloze en een bewoner van een peperduur pand aan het Vondelpark, naast elkaar aan de balie staan. Dat gaat prima.”
Hoe is het om in 2013 apotheker te zijn?
“Ik vind het een fijn vak. Ik werk met mensen en tegelijkertijd ben ik ondernemer. Dat vind ik een plezierige combinatie. Je kunt keuzes maken. Maar ik sta niet achter het ingevoerde preferentiebeleid. Los van het feit dat apothekers veel hebben ingeleverd, is een van neveneffecten van dit beleid dat je geen enkele vorm van voorraadbeheer kunt toepassen. Wij in ‘Achmea-land’ konden destijds bij de invoering kiezen tussen het preferentiemodel of het pakjesmodel. Het laatste houdt in dat je een vaste prijs krijgt per generieke verpakking. Dat heb ik gedaan. Soms gaat het goed en soms niet. Dat is het risico dat je neemt. Gelukkig hou ik wel van risico’s nemen.”
Risico’s nemen, hoort bij het leven?
“Ja. Vind ik wel. En ik bedoel gecalculeerde risico’s. Ik ben geen zekerheidzoeker omdat ik denk dat zekerheid niet bestaat. Ik ben fan van Nicholas Taleb die in zijn boek Zwarte Zwanen leert om voorspellingen en advies te relativeren, kritisch te denken en klaar te staan om snel te handelen. Hij gelooft niet in het eindeloos afdekken van risico’s want dat is weer een risico op zich.”
Wat levert het op om zo te denken?
“Meer vrijheid van geest. Dat je fouten durft te maken. Het vorig jaar heb ik een patiënteninformatie-avond gehouden. Ik wilde wat anders doen en heb samen met een huisarts en een wetenschapper een avond georganiseerd voor HIV-patiënten. Onderwerp: seks. Uiteindelijk kwamen er maar drie mensen. Het werd een bijzondere avond maar de opkomst liet te wensen over. Ik heb ervan geleerd. Volgende keer beter.”
Je staat open voor nieuwe inzichten. Maakt dat jou tot een betere apotheker?
“Ik denk het wel. Ik kan je wel een voorbeeld geven. In onze apotheek hebben we een cliëntenpanel met vier kritische klanten die twee keer per jaar bijeenkomen. Ze vertellen wat ze van onze dienstverlening vinden. Ik zie het als waardevol advies. Tijdens een van die bijeenkomsten stelden ze voor dat wij een badge met naam en functie zouden gaan dragen. Geen probleem zei ik, maar er is één iemand tegen en dat ben ik. Ik ben niet zo van de badges. Als alternatief hebben we een fotobord gemaakt met namen en rugnummers.”
Je houdt van creatieve oplossingen?
Knikt instemmend: “Ja. Ik zal je nog een voorbeeld geven. De meeste gezondheidswinst voor patiënten is te behalen door hogere therapietrouw. Mijn consultant heeft een spel ontwikkeld om patiënten bewust te maken over therapietrouw. Binnenkort speel ik dit spel met het cliëntenpanel. Dit hoort bij een nascholingstraject waarbij ik leer coachend te sturen op bewustzijn over medicijngebruik en de verantwoordelijkheid van de patiënt zelf. Het spel is een instrument om een complex onderwerp als therapietrouw spelenderwijs bespreekbaar te maken.”
Ben je ook creatief op commercieel gebied?
“De inkomsten uit farmacie worden steeds minder. Daar kun je over piepen en jammeren maar zo is het spel neergezet. Bij onze verbouwing vorig jaar heb ik gekozen voor veel meer handverkoopkasten. En het werkt. Onze handverkoop is nu al met 80% gestegen. En ik heb een medicijnrobot aangeschaft. Herhaalrecepten zetten we klaar in de robot die Stupor Mundi* heet. De klant krijgt een sms en kan zijn medicijnen 24 uur per dag afhalen. En mensen kunnen in de robot ook paracetamol, condooms, strepsils en de morning-after pil kopen. Afrekenen kan met de pinautomaat. Daarmee is een van de grootste ergernissen van de apotheek ‘lang wachten’, opgelost. Sinds de robot heb ik geen wachtrijen meer. Ik heb geflyerd om de komst van Stupor Mundi onder de aandacht te brengen. Je kunt als apotheker niet meer stil zitten, je moet nieuwe wegen inslaan.” Pepijn loopt naar zijn computer. “Dit is een nieuw ontwerp van een verkeersbord met verwijzing naar apotheek Wittop Koning. In Amsterdam is het Rijksmuseum heropend, net als het Stedelijk museum. Daar lopen jaarlijks 2 miljoen mensen rond. Dat is hier om de hoek. Die wil ik in mijn apotheek hebben!” ❦
*) Frederik II van Hohenstaufen, werd door zijn tijdgenoten Stupor Mundi genoemd: ’Hij die de wereld versteld doet staan’. Hij leefde van 1194 tot 1250. Hij was een van de meest geniale en veelzijdige vorsten van de Middeleeuwen.
Pepijn Simon (52) | Wie zijn jouw helden? Mijn personeel. | Aan welke mensen erger je je? Me aan iemand ergeren? Daar heb ik geen tijd voor. | Wie bewonder je? Mijn allerliefste vrouw. | Wat hoop je dat mensen over jou zeggen? Dat ik mijn best voor ze doe.
Dit is het zevende artikel in de reeks: ‘Drijfveren’. Van het laagste punt in Nederland Nieuwerkerk aan den IJssel, tot het hoogste punt de Vaalserberg, vertellen apothekers over zichzelf, hun vak, hun ambities en de keuzes die ze maken. Een kijkje in de keuken van uw collega: Pepijn Simon, eigenaar Kring-apotheek Wittop Koning in Amsterdam.
Tekst en fotografie: Cai Vosbeek