Meteen naar de inhoud

“De leukste en interessantste onderzoeksvragen komen uit de praktijk”

Dr. Loes Visser heeft ruim 130 wetenschappelijke publicaties op haar naam staan, bekleedt verschillende bestuursfuncties en zit in diverse commissies. Een nuchtere verklaring voor deze veelzijdigheid? “Ik ben nieuwsgierig en zit niet graag stil.”

Zullen we bij het begin beginnen: farmacie. Vanwaar deze keuze?
“Op de middelbare school gaf een hoogleraar voorlichting over farmacie. Een fascinerend verhaal van een indrukwekkende verschijning. Een soort ‘tovenaar’ waarnaar ik ademloos heb geluisterd. Het was vooral mijn wetenschappelijke interesse die maakte dat ik farmacie ben gaan studeren, want ik wist meteen dat ik geen eigen apotheek wilde beheren. Hoe zo’n klein pilletje zulke effecten kon hebben boeide me mateloos. Op aanraden van mijn schoonvader die ziekenhuisapotheker was, heb ik na mijn doctoraal toch de opleiding tot apotheker gevolgd. Hij zei: ‘Het is een belangrijk papiertje waarmee je alle kanten op kunt.’ Dat waren wijze woorden. Na mijn afstuderen heb ik een jaar als projectapotheker gewerkt en wist ik zeker dat mijn toekomst in de ziekenhuisfarmacie lag.”

Maar onderzoek bleef trekken?
“Inderdaad. Naast mijn werk als ziekenhuisapotheker ben ik promotieonderzoek gaan doen over farmacogenetica waarbij je naar DNA-verschillen tussen mensen kijkt en welke invloed dit heeft op de manier waarop ze, in dit geval, op antistolling reageren. Mensen die bepaalde genetische mutaties hebben, breken die geneesmiddelen minder snel af en hebben een lagere dosering nodig om trombose te voorkomen. Na mijn promotie ben ik één dag in de week onderzoek blijven doen in het Erasmus MC en heb ook mijn master in de klinische epidemiologie afgerond. De rode draad van al mijn onderzoeken is dat ik op zoek ga naar factoren die de diversiteit in respons op geneesmiddelen kan verklaren. Leeftijd, DNA of sekse bijvoorbeeld.”

Met welk onderzoek ben je nu bezig?
“Uit de literatuur blijkt dat vrouwen na het krijgen van een hartinfarct minder goed volgens de richtlijnen behandeld worden. Dit geldt voor zowel de acute fase als voor het vervolgtraject waarin moet worden voorkomen dat een nieuw hartinfarct optreedt. De mortaliteit is voor vrouwen dan ook twee keer zo hoog na een hartinfarct. Wij hebben dit nu ook in ons eigen ziekenhuis onderzocht, en het lijkt erop dat de leeftijd waarop vrouwen een hartinfarct krijgen een grotere rol speelt bij het achterwege laten van bepaalde geneesmiddelen dan het geslacht. Goed om dit even te onderzoeken voordat je met een opgeheven vinger naar de cardiologen stapt.”

“Het is mij al twintig jaar een doorn in het oog dat we in het ziekenhuis epd’s gebruiken waar we veel gegevens instoppen maar zelden iets uithalen”

Ondanks je wetenschappelijke voorliefde blijf je als ziekenhuisapotheker werken. Waarom?
“Mijn drive voor onderzoek blijft. Ik heb altijd een boodschappenlijstje met ideeën en onderwerpen om te onderzoeken. Zo blijkt uit het registratiedossier van een DOAC dat er bij vrouwen na inname hiervan een hogere piekspiegel optreedt. Toch wordt geen lagere dosering aanbevolen omdat er geen sekseverschillen in bijwerkingen werden gevonden in de trials. Maar die trials zijn daar niet op ‘gepowerd’. Wij zijn nu bezig met een onderzoek om te kijken of we toch meer aanwijzingen kunnen vinden voor een seksespecifieke dosering met behulp van data uit ons epd. Dat is ook de reden dat ik in de ziekenhuisapotheek wil blijven werken. De leukste en interessantste onderzoeksvragen komen namelijk uit de praktijk. En met een mooi onderzoeksresultaat ben je vervolgens in staat om de praktijk weer aan te passen. Voor mij is dan de cirkel rond.”

Tot slot: nog stokpaardjes?
“Zeker! Ik denk dat we in de toekomst veel meer gebruik moeten maken van de data die er al is. Het is mij al twintig jaar een doorn in het oog dat we in het ziekenhuis epd’s gebruiken waar we veel gegevens instoppen maar zelden iets uit halen. Door hergebruik van data hoef je niet altijd nieuwe studies op te zetten. Dat was voorheen technisch erg lastig, maar met de komst van CTcue-software hebben we de mogelijkheid om die data te ontsluiten. Deze tool hebben we in het HagaZiekenhuis aangeschaft en hopelijk besluit het Erasmus MC om hetzelfde te doen. Je selecteert patiënten met bepaalde kenmerken zonder dat je namen of adresgegevens ziet – helemaal AVG-proof. Ook zeer geschikt voor onderzoeksstages door studenten dus. Je kunt ook heel efficiënt de behandelingen met dure geneesmiddelen evalueren. Over doelmatigheid gesproken.” Ik neem afscheid en wandel naar buiten. Wetenschap staat nooit stil, want ieder onderzoek roept weer nieuwe vragen op. Fijn dat er mensen zijn die naast koffie en pindakaas ook onderzoek op hun boodschappenlijstje hebben staan.

In Drijfveren spreken we met huisartsen en apothekers over hun vak, ambities en de keuzes die ze maken. Oftewel: “Wat bezielt uw collega?” In deze editie spreken we met dr. Loes Visser, ziekenhuisapotheker bij het HagaZiekenhuis in Den Haag, associate professor Farmaco-epidemiologie in het Erasmus MC Rotterdam én onderzoeker met aandachtsgebieden farmaco-epidemiologie en genderspecifieke farmacotherapie.

Tekst en fotografie: Cai Vosbeek, redacteur

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens