Ga naar de inhoud

Dreigend tekort aan Actilyse en Metalyse

Er dreigt een wereldwijd tekort aan Actilyse (alteplase) en Metalyse (tenecteplase). Deze medicijnen worden gebruikt voor de acute behandeling van een herseninfarct, hartinfarct en longembolie. Ziekenhuisapothekers mogen daarom hun voorraden van deze medicijnen tijdelijk uitwisselen om tekorten te voorkomen.

Daarnaast mogen veldpartijen (eveneens tijdelijk) vergelijkbare medicijnen uit het buitenland importeren. Dat heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) op 20 juni 2022 besloten. Zie op de site ook de voorwaarden die ze daaraan stelt.

Wereldwijd probleem
Naar verwachting kan deze maatregel niet volledig in de behoefte voorzien, vanwege het wereldwijde probleem. Het zelf bereiden van deze geneesmiddelen is niet mogelijk, omdat de bereiding van deze middelen zeer complex is. Voor een langere periode krijgt Nederland minder verpakkingen Actilyseen Metalyse. Hierdoor is er in sommige ziekenhuizen minder voorraad van alteplase en tenecteplase. Tegelijkertijd hebben andere ziekenhuizen nog wel voldoende voorraad van deze anti-stollingsgeneesmiddelen. Vandaar de tijdelijke toestemming voor onderlinge uitwisseling.

Plusminus 10.000 patiënten
Er worden in ons land jaarlijks ongeveer 10.000 patiënten met deze medicijnen behandeld. Voor de behandeling van een herseninfarct zijn geen alternatieven, voor de andere aandoeningen wel. De fabrikant van Actilyse en Metalyse werkt aan verschillende oplossingen om weer aan de wereldwijde vraag te voldoen. Op Europees niveau vindt overleg plaats om de voortgang te bewaken. Het CBG is bij deze overleggroep aangesloten. 

Onder redactie van: Gerda van Beek

Illustratie (kleur) sigaret

Onderzoek naar Perfect Fit-interventie

In het Perfect Fit-project onderzoeken het LUMC en National eHealth Living Lab (NeLL) of een digitale coach, een chatbot in de vorm van een app, mensen kan stimuleren om te stoppen met roken én om meer te bewegen.

Foto (kleur) injectienaald in arm

‘Vaccineren is verbreding van het apothekersvak’

In diverse landen is een vaccinatie in de apotheek halen en toegediend krijgen een vanzelfsprekende zaak. In Nederland is het nog niet zover, maar er is een groeiende groep apothekers die graag zelf de spuit ter hand neemt.

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens