‘Kom Bubbel, we gaan naar de apotheek om vlooiendruppels te halen’, zegt Suus tegen haar hond. Apotheek? Inderdaad. Dierenverzorgingsproducten zijn voortaan ook in de apotheek te koop. Althans, dat is het streven van leverancier Lindner Medical B.V. Maar past deze verkoop bij het imago van de apotheek? Is de trend gedoemd te mislukken of juist een gat in de markt, voor zowel leveranciers als apothekers.
Naast Fons Aarents, apotheker in Apotheek Koop, is Tessa Lindner aandeelhouder van Linder Medical B.V. Dit zelfstandige bedrijf koopt dierenverzorgingsproducten in bij het Duitse Pet-Medical PHA. In 2009 ontstond in ons buurland het idee om deze middelen via de apotheek te verkopen. “Het is een gat in de markt”, vertelt Lindner. “De apotheker kampt met teruglopende verdiensten. Met de verkoop van deze producten kan hij zijn omzet vergroten. Ook willen we de kloof tussen dierenartsen en de detailhandel verkleinen. De dierenarts is vaak aan de prijs. In de dierenspeciaalzaken staan vaak ongeschoolde mensen die een enorm assortiment moeten verkopen en dus niet weten waar ze over praten. Omdat uit onderzoek gebleken is, dat de apotheek bij de consument een uiterst kundige reputatie heeft, hebben wij het idee opgevat de producten via de apotheek te verkopen. Mensen vertrouwen hun gezondheid aan de apotheek toe, waarom ook niet de gezondheid van hun geliefde hond of kat?”
In Nederland
Samen met apothekers in Duitsland werd het concept ontwikkeld. Dierenartsen en biologen ontwikkelden de producten specifiek voor de apotheek. In november 2010 maakte een breed publiek op de ExpoPharm in München kennis met het concept. “Vanaf dat moment is het snel gegaan. Naast Duitland distribueert het bedrijf haar producten via de apotheek ook in Oostenrijk, Zwitserland, Tsjechië, Slowakije, Slovenië en Engeland. “Nu proberen we in Nederland de distributie op gang te brengen”, aldus Tessa Lindner.
De producten die het bedrijf verkoopt via de apotheker zijn dierenverzorgingsmiddelen, geen medicijnen. De middelen zijn ter ondersteuning en preventie van dieren, vooralsnog van katten en honden. In totaal gaat het om 43 producten. Denk hierbij aan vlooienbanden, vlooiendruppels, multivitaminen, gebitsverzorgingspoeders, gewrichtsondersteunende producten en diëten. Binnenkort start Lindner Medical B.V. met een assortiment voor paarden.
Assistenten
De consument ziet de apotheker als betrouwbaar, dus zou hij inderdaad geneigd zijn om voor een vlooienmiddel voor zijn hond naar de apotheek te gaan. Maar de assistenten, hebben die wel kaas gegeten van deze middelen? Lindner: “Zij hebben, door hun opleiding, veel kennis van ingrediënten en stoffen. Ze zijn perfect in staat uitleg te geven over de producten. Het gaat – of je het nu hebt over een mens of dier – altijd om de gezondheid. Maar, als extra aanvulling, trainen we hen uiteraard wel. Ik kom naar de apotheek, geef ‘de dames een scholingsmap’ en neem in 45 minuten alle producten door. Omdat onze producten geen geur- en kleurstoffen bevatten, is de ingrediëntenlijst heel kort, dat is gemakkelijk. Bovendien zijn de plantaardige stoffen bijna voor iedereen herkenbaar.”
Zijn de assistenten enthousiast?
Tessa Lindner: “Vaak wel, maar uiteraard zijn er ook assistenten die het in eerste instantie niet zien zitten. Als we dan uitleggen dat de apotheek steeds meer afhankelijk is van handverkoop, dan kijken ze er ‘ineens’ anders tegen aan. Maar het is nieuw, dat is wennen.”
Nieuwe trend
Vier apothekers hebben ‘de sprong gewaagd’ en verkopen nu dierverzorgingsmiddelen. Ze zijn enthousiast. Of er meerdere volgen, zal de toekomst uitwijzen. Lindner: “Sommigen zijn terughoudend en reageren met: ‘Nee, dat doe ik niet, ik ben geen drogist’. Anderen vinden het een ‘leuk idee’, maar moeten er wel nog aan wennen. Zo werkt het met een nieuwe trend. Als er een schaap over de dam is, volgen er meer”. Het bedrijf is momenteel vooral bezig met het creëren van het aanbod, pas daarna is de vraag aan de beurt. Het marketingbudget is bewust klein. Geld besteden aan dure commercials of advertenties, daar doet het bedrijf niet aan. Tessa Lindner: “Daarom dat we nog niet zijn doorgedrongen bij de dierenspeciaalzaken, drogisten et cetera. Maar zijn als we in toekomst wel bij ze bekend zijn, dan is het zoals het is. Puur een kwestie van marktwerking. Bovendien, zonder al die dure advertenties, houden we zo de prijs van onze producten laag, zonder overigens afbreuk te doen aan de kwaliteit.”
Spannend
Suus gaat met hond Bubbel naar de apotheek voor vlooiendruppels. Het blijft echter een spannende vraag of ook buurvrouw Hettie bij haar apotheek om advies gaat vragen omtrent een multivitamine voor poes Bobby. Maar laten we eerlijk zijn, een huisdier is tegenwoordig bijna een gezinslid. En met 3,6 miljoen katten en 2,1 miljoen honden in Nederland valt er zo voor de apotheek wellicht in deze markt ook iets te verdienen.
Dierengezondheid uit de apotheek? Hoe denkt Nederland er over?
‘Isabella Poes krijgt speciale vlooiendruppeltjes. Deze zijn niet te verkrijgen in een dierenspeciaalzaak of drogist. Alleen de dierenarts verkoopt het, maar hij zit op een lastig bereikbare plek. Nu bestel ik de druppels via internet. Ik zou de druppels zeker in de apotheek halen, maar dan moet het prijsniveau wel hetzelfde zijn of zelfs lager dan de goedkoopste internetwinkel.’
– Tina Reinders
‘One stop selling. Synergie is de trend oftewel slimmer en kostenbewuster werken.’ – Paul van der Klei (studie Bedrijfskundig Management aan de UvA)
‘Zo lang de apotheker zich niet vergist en de verzorgingsproducten niet door elkaar haalt, vind ik het prima!’: – Herman Jansen
‘Heb ik een dierenverzorgingsmiddel nodig voor onze hond Sam, dan ga ik altijd naar de dierenspeciaalzaak of de dierenarts. Dat bevalt prima. In de apotheek kom ik bijna nooit. Waarom zou ik dat dan nu wel doen?’
– Joke Voogd
Wilt u meer weten over de verkoop van dierenverzorgingsproducten in uw apotheek, neemt u dan contact op met Lindner Medical B.V. 06- 577 105 93 / 074-243 30 05.
Tekst: Betty Rombout