Nu het preventieve hiv-medicijn PrEP vanaf 1 januari 2019 gedeeltelijk zal worden vergoed, is de verwachting dat het aantal hiv-infecties in Nederland verder zal afnemen. Geen reden om achterover te leunen, menen Jan van Bergen, bijzonder hoogleraar hiv en soa in de eerste lijn, en Godelieve de Bree, internist-infectioloog en wetenschappelijk coördinator van het Hiv-Transmissie Eliminatie Amsterdam. “De kans op het krijgen van hiv moet namelijk wel onderkend worden en PrEP geslikt. Bovendien blijft met minder hiv-positieven de kans op infectie nog steeds aanwezig.” Huisartsen en apothekers, zo benadrukken beide deskundigen, spelen een cruciale rol bij betere preventie en vroegtijdige opsporing. Hiv voorkomen en vroegtijdig opsporen, is nog steeds geen sinecure. Niet in de laatste plaats omdat hiv en aids onverminderd stigmatiserend blijken. Ook zorgverleners missen nogal eens de diagnose. In sommige gevallen omdat de mogelijkheid van een hiv-infectie niet bij ze opkomt. Maar ook omdat ze het moeilijk vinden…
Diagnose hiv wordt nogal eens over het hoofd gezien

Eigen bijdrage extramurale geneesmiddelen blijft gelijk
Om stapeling van zorgkosten te voorkomen, is in 2019 een maximum eigen bijdrage voor extramurale geneesmiddelen ingesteld. Dat maximum blijft 2024 gehandhaafd op 250 euro.

Najaarsronde coronavaccinatie
De coronavaccinatie voor specifieke doelgroepen start op 2 oktober aanstaande. Zorgprofessionals kunnen vanaf half oktober zelf een afspraak bij de GGD maken voor een coronaprik.

Nieuwere bloedverdunners niet geschikt voor kwetsbare ouderen
Voor kwetsbare ouderen zijn de traditionele bloedverdunners, de VKA’s, veel meer geschikt dan de NOAC’s. Gebruik van NOAC’s leidt bij deze groep tot een hoger risico op bloedingen.