Meteen naar de inhoud

Depressie op komst…

KNMP-Maayke-Fluitman-FarmaMagazineNee, niet het soort waarbij de Nederlander denkt aan een pilletje en een goed gesprek op de sofa. Hoewel de diagnose depressie allang geen taboe meer is, praten we nog liever over die andere depressies die soms overdrijven: de veranderingen in het weer. Weersomstandigheden worden vaak als metafoor gebruikt in onze taal en zeker in de zorg. ‘Het stormt in de zorg’, ‘we worden overvallen door een tsunami van regels’. Werken in de zorg lijkt soms inderdaad net op werken op een booreiland tijdens een cycloon. Maar bij een storm is het afhankelijk van de plek waar je je bevindt hoe je de storm ervaart. Windsnelheden in een orkaan kunnen oplopen tot meer dan 117 km per uur. In het oog van de orkaan trekken de wolken echter weg, neemt de windsnelheid sterk af. Even is alle hectiek van de storm afwezig, alles blijft op zijn plek. De dreiging blijft, maar het is wel stil…
Zitten de apothekers momenteel in de hectiek van de storm of zijn we terechtgekomen in het oog van de orkaan?

Tijdens het 50ste AESGP congres ‘Self Care: the Gold Standard in Healthcare’, in Londen begin juni, stond de ontwikkeling en de plek van zelfzorg centraal. Zo werd er een project gepresenteerd om te komen tot minder antibioticumvoorschriften bij luchtweginfecties, met uitmuntende resultaten. Hierbij stond communicatie over de duur van de klachten en verwijzing naar de apotheker, om deze klachten op een andere manier te behandelen dan met het bekende kuurtje, centraal. De apotheker als adviseur bij kleine kwalen. Niet echt een storm in het zorglandschap, zo op het eerste gezicht. Maar misschien wel het begin van luchtdrukverschillen, het begin van een depressie?

Na jarenlang congressen en bijeenkomsten bijwonen valt op dat veel partijen en organisaties bezig zijn met farmaceutische ontwikkelingen en de veranderende rol van de apotheker. Uiteenlopend van zelfzorg tot farmacogenetica. Het feit dat de apotheker te vaak ontbreekt bij deze discussies bezorgt mij soms een depressie… die van het pilletje en de sofa. Buiten het oog van de apotheker wordt bijna een tsunami van nieuwe rollen en verantwoordelijkheden uitgedacht. De apotheker lijkt in het oog van de orkaan te zitten. De hectiek van de verandering draait om hem heen.

Wordt het niet tijd om uit het oog van de orkaan te stappen en actief op zoek te gaan naar de  stormachtige ontwikkelingen die momenteel plaatsvinden? Op die manier kan ook de apotheker zelf bijdragen aan het veranderen van het farmaceutische landschap en zijn eigen rol daarbij.

Gezocht: luchtdrukverschillen, verandering op komst!

Column Maayke Fluitman

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Portretfoto (kleur) Niels van Haarlem

Trots

Trots, zo luidde in 2004 de kop van mijn allereerste redactioneel. Achttien jaar later eindig ik de reeks met dezelfde titel. Tussen toen en nu tel ik zo’n 389 redactiespinsels van mijn hand.

Portretfoto (kleur) Niels van Haarlem

Web van wantrouwen

Ergens in december zetten huisartsen een handtekening onder het Integraal Zorgakkoord, beter bekend als het IZA. Of niet natuurlijk, want vooralsnog is onbekend wat de pootwachters tot de zorg gaan doen.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens