Ga naar de inhoud

Denk mee over richtlijn uitwisseling laboratoriumgegevens

Nictiz nodigt iedereen uit om feedback te leveren op geactualiseerde richtlijn ‘Uitwisseling laboratoriumgegevens’. Deze richtlijn bevat een beschrijving van de laboratoriumgegevens die tussen verschillende partijen digitaal (moeten) worden uitgewisseld. De openbare consultatie loopt tot en met 15 september 2021.

De richtlijn ‘Uitwisseling laboratoriumgegevens’ geeft een beschrijving van de laboratoriumgegevens die tussen verschillende partijen digitaal (moeten) worden uitgewisseld, zodat deze doelgroepen er profijt van hebben:
– Zorgverleners kunnen laboratoriumgegevens gebruiken voor het vaststellen van ziekten, medicatiebewaking en/of het volgen van het ziekteverloop (Lab2zorg);
– Patiënten kunnen hun eigen laboratoriumresultaten inzien en/of delen met hun zorgverleners (Lab2patiënt);
– Laboratoriumspecialisten kunnen onderzoeken uitbesteden bij gespecialiseerde laboratoria (Lab2lab);
– Laboratoriumspecialisten kunnen bepaalde laboratoriumresultaten melden bij onderzoeksinstituten, zoals resistente bacteriën bij het RIVM, om zo verspreiding van ziekten te voorkomen (Lab2publichealth).

Suggesties ter verbetering
Iedereen kan suggesties aandragen voor verbetering van de richtlijn. Graag ontvangt Nictiz deze feedback via een ingevuld formulier. De openbare consultatie eindigt op 15 september 2021. Daarna beoordeelt de werkgroep de voorgestelde wijzigingen en voert ze zo mogelijk door. Op 15 oktober 2021 stelt de werkgroep de richtlijn vast.

Werkgroep
De werkgroep die de richtlijn heeft opgesteld, bestaat uit: Ned. Ver. voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde (NVKC); Ned. Ver. voor Medische Microbiologie (NVMM); Ned. Huisartsen Genootschap (NHG); Koninklijke Ned. Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP); Ned. Ver. van Ziekenhuis Apothekers (NVZA); Patiëntenfederatie Ned.; Nictiz; Federatie van Ned. Trombosediensten; Sector Medisch Specialistische Zorg; College van Medisch Immunologen (CMI)

Onder redactie van: Gerda van Beek

Illustratie (kleur) sigaret

Onderzoek naar Perfect Fit-interventie

In het Perfect Fit-project onderzoeken het LUMC en National eHealth Living Lab (NeLL) of een digitale coach, een chatbot in de vorm van een app, mensen kan stimuleren om te stoppen met roken én om meer te bewegen.

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens