Meteen naar de inhoud

PSY-PGx zoekt deelnemers voor farmacogenetisch onderzoek

PSY-PGx is een groot internationaal project voor onderzoek naar de interactie tussen genen en geneesmiddelen (farmacogenetica) in de psychiatrie. Behandeling met medicatie is bij slechts een derde van de cliënten effectief. Het doel van het onderzoeksproject is om bijwerkingen van medicatie voor angst-, depressieve of psychotische klachten te verminderen en de effectiviteit te vergroten. Voor dit project worden deelnemers gezocht.

Aan het onderzoek doen 12 landen mee. Het doel is om wereldwijd 2.000 kandidaten te werven, waarvan het merendeel in Nederland. De klinische studie in Nederland is nu van start gegaan in de regio Noord, Midden en Oost-Nederland (op de polikliniek Farmacogenetica van de Parnassia Groep in Amsterdam) en in de regio Zuid-Nederland (op de Universiteit Maastricht).

Opzet van onderzoek
Voor het onderzoek komt de kandidaat langs voor een voorgesprek en DNA-afname. Na 2 weken volgt de uitslag en een medicatie-advies op maat. Een deel van de deelnemers volgt dit advies op en krijgt deze nieuwe medicatie voorgeschreven. De controlegroep krijgt ook een advies, maar gebruikt de medicatie zoals de behandelaar dit gebruikelijk voorschrijft, dus zonder de genetische informatie. Hierna worden deelnemers 24 weken lang gemonitord door middel van vragenlijsten en vier polibezoeken.

Deelname aan onderzoek
Voor dit onderzoek worden deelnemers gezocht in de leeftijd van 16 tot 65 jaar die een antidepressivum of antipsychoticum gebruiken en daarvan bijwerkingen of ineffectiviteit ervaren. Voor deelname is een verwijzing nodig (van huisarts of psychiater). Alle informatie over het onderzoek is te vinden op psy-pgx.nl (Nederlands) of psy-pgx.org (Engels).

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens