Meteen naar de inhoud

Decanteren of Karaferen?

Over de begrippen decanteren en karaferen ontstaan nog wel eens discussies. Veel mensen gebruiken voornamelijk het woord decanteren, maar in veel gevallen is dit onjuist. Wat is dan het verschil? Vroeger werd wijn op een andere manier gemaakt dan tegenwoordig. Het ontstelen van de druiven werd bijna niet toegepast, aangezien de techniek nog niet zo ver ontwikkeld was. In de steeltjes zitten veel vaste stoffen en harde tannines, dit bij elkaar zorgt ervoor dat de wijn in zijn jeugd hard, groen en ondrinkbaar is.
Destijds was er vaker een kelder of andere plek waar de wijn opgeslagen kon worden en werd de wijn ouder gedronken. De vaste stoffen scheiden zich na verloop van tijd van de wijn en er ontstond veel droesem. Omdat in het depot tannines en andere vaste stoffen zitten is dit vaak bitter en niet echt smakelijk. Om te zorgen dat je dit niet in je glas kreeg decanteerde men de wijn.Decanteren is het langzaam overschenken van wijn in een karaf om de wijn te scheiden van zijn depot. Bij hele oude wijn ben ik hier zeker geen voorstander van, want de wijn krijgt altijd een beetje extra zuurstof en dit kan net het duwtje zijn wat ervoor zorgt dat hij over de kop gaat en niet meer lekker smaakt. Ik adviseer om hele oude wijnen minimaal een dag van te voren rechtop te zetten. Maak de wijn kort voor het schenken open en gebruik niet te grote glazen. Karaferen is een ander verhaal. Dit wordt gedaan om een meestal jonge wijn extra zuurstof te geven zodat hij een versneld verouderingsproces krijgt. Wijn wordt tegenwoordig steeds meer gemaakt om direct drinkbaar te zijn. Dus ook in zijn jeugd al toegankelijk. Dit heeft verschillende reden. We hebben geen ruimte, geen tijd, geen geld en geen geduld meer om de wijn te laten liggen. Niet alle wijn is geschikt voor karaferen en grote glazen doen vaak ook al veel. Karaferen is vaak een goede optie om een wijn net wat zachter en vriendelijker te maken. Denk niet alleen aan rood, maar ook aan een stevige witte wijn.Er zijn diverse mogelijkheden in karaffen. Maar wat mij betreft is er één specialist: Riedel, al hun kristallen karaffen worden met de mond geblazen in de meest exotische vormen. Wel met de juiste verhoudingen om extra zuurstof toe te voegen. Een prachtig exemplaar is het karaf Eve, waar je met een sierlijke zwier precies één glas gevuld hebt (er zit zelfs een dvd bij). Kostbaar maar een sieraad voor op tafel, en een geweldige kans om de show te stelen tijdens een mooi diner.Karaf Eve
FarmaMagazine prijs € 279,95
FarmaMagazine geeft u de mogelijkheid om de het karaf Eve te bestellen. De karaf wordt in een doos bij
u thuis afgeleverd.Bestel hem nu voor een FarmaMagazine prijs van € 279,95. De karaf wordt in een doos bij u thuis afgeleverd

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens