Kring-apotheek Wilhelmina is een middelgrote apotheek in een leuke wijk van Utrecht. De kleine huisjes voor de arbeiders van toen, hebben plaats gemaakt voor hippe appartementen van de juppen van nu. De apotheek ligt aan de fietsroute naar de Uithof. De wijk onderscheidt zich van andere wijken doordat er relatief veel werkenden, hoogopgeleiden en studenten wonen.
Was het vanzelfsprekend dat je ging studeren?
Lee: “Ja, bij ons thuis was het min of meer vanzelfsprekend. Ik heb ruim acht en een half jaar over mijn studie gedaan. Dat kwam doordat ik ook buiten de studie actief was. Ik heb verschillende bestuursfuncties gehad, heb in diverse commissies gezeten en ik ben student-assistent geweest. Mijn activiteiten hadden allemaal met farmacie te maken en ik heb het steeds met veel plezier gedaan. Mijn moeder stond helemaal achter mijn keuze. Zij vond ‘apothekeresse’ het ultieme beroep voor een vrouw. In haar beleving woonde een ‘apothekeresse’ naast de apotheek; met een doorgang tussen woonhuis en apotheek. Heel handig als je werk en zorg moest combineren. Dat leek haar geweldig. Maar ik was helemaal niet bezig met kinderen. Ik was vooral druk met de studie, werk en carrière maken.”
En ambities heb je nog steeds?
“Ik ben eigenaar tweede apotheker in deze apotheek. Het farmaceutisch beheer is in handen van mijn collega die eerste apotheker is. Hij is verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding. Beleidsmatige zaken en kwaliteitsbeheer doe ik. Ik ben een tijd eerste apotheker geweest maar door allerlei persoonlijke omstandigheden heb ik besloten om minder in de apotheek te werken. Kwestie van prioriteiten stellen. Verder zit ik in het bestuur van de Verenigde Kring-apothekers en ben bestuurslid bij de Stichting Utrecht Oost GEZond; een multidisciplinair samenwerkingsverband tussen huisartsen, apotheken, fysiotherapiepraktijken en eerstelijns psychologenpraktijken in Utrecht Oost. Wij zetten ons in om de samenwerking tussen de zorgprofessionals in Utrecht Oost te verbeteren. En ik ben auditor bij DEKRA.”
Wat kom je als auditor zoal tegen?
“DEKRA is een certificerende instantie. In samenwerking met de beroepsgroep is er een norm geformuleerd (HKZ norm) waaraan apothekers moeten voldoen. Een certificerende Kwaliteit is een breed begrip. Het betekent onder meer dat je voldoet aan bepaalde wet- en regelgeving en dat je een verbetercyclus in de apotheek hanteert.” Lacht: “En als je op zoek bent naar sensationele verhalen van apotheken waar zaken slecht geregeld zijn, moet ik je teleurstellen. Ik kom bij apothekers die zeer gemotiveerd zijn, die kwaliteit leveren en hun zaken goed op orde hebben. Wat ik wel zie is dat apothekers worstelen met hun tijd. We hebben als apothekers heel lang voldoende tijd gehad om onze ambities waar te maken. Die tijd hebben we niet meer.”
Herken je dat probleem in je eigen apotheek?
“Zeker, zeker. Door bepaalde maatregelen is een aantal basisprocessen in de apotheek veranderd. Maar als apotheker blijf je de maatschappelijke verantwoordelijkheid houden om de beste zorg te leveren tegen zo laag mogelijke kosten. Het is een balans waarnaar je op zoek moet gaan. Wij hebben in onze apotheek werkprocessen geoptimaliseerd. Vroeger gingen alle recepten bijvoorbeeld door vier paar handen. Een van de parafen en controlemomenten hebben we ertussenuit gehaald zonder dat daarmee de veiligheid in het geding komt. Een andere maatregel is dat we vroeger alle geneesmiddelen in een zakje deden. Dat kost tijd en doen we niet meer. Een andere oplossing zit in een nauwe samenwerking met de huisartsen: afspraken maken over herhaalreceptuur. Een jaarrecept voor chronische patiënten kan veel tijd schelen. Zo zijn er meer voorbeelden te noemen.
Ik ben een positief mens. Ik zie dat apotheken onder druk staan maar ik denk dat we heel goed in staat blijven goede zorg te leveren. De oplossing zit in efficiëntie, doelmatigheid, creativiteit en samenwerking. Daarnaast zullen we onze dienstverlening nog meer moeten toespitsen op wat cliënten willen: dienstverlening op maat. En ja, dat is ook weer een vorm van prioriteiten stellen.” ❦
Lee Tjioe | Geboren: 2 juni 1958 | Studie: Farmacie aan de Universiteit Utrecht van 1976 tot 1985 | Moeder van: Maxime (19) en Michelle (17) | Favoriet vakantieland: Verre Oosten | Favoriete muziek: Petra Berger | Favoriete film: de Sissi serie | Grootste helden: mensen die trouw blijven aan zichzelf | Grootste zonde: ik heb er vele, maar geen van allen groot | Levensmotto: Laat het los, dan komt het vanzelf naar je toe
Dit is het vijfde artikel in de reeks: ‘Drijfveren’. Van het laagste punt in Nederland Nieuwerkerk aan den IJssel, tot het hoogste punt de Vaalserberg, vertellen apothekers over zichzelf, hun vak, hun ambities en de keuzes die ze maken. Ofwel: een kijkje in de keuken van uw collega. In deze editie: Lee Tjioe, eigenaar en tweede apotheker bij Kring-apotheek Wilhelmina in Utrecht.