Meteen naar de inhoud

De Nieuwe Rhone

En zo bevonden wij ons, na het passeren van de nogastad; Montelimar, ineens in het hart van de Rhône. Hier op de scheidslijn van de Noordelijke- en Zuidelijke Rhône is Frankrijk precies wat je van Frankrijk verwacht. Wijds, landelijk, rustiek en pittoresk maar bovenal prachtig! Een omgeving die 100% wijn ademt.
Het kloppende hart van de Rhône met zijn grote verscheidenheid aan blauwe- én witte druiven heeft iets opwindends. Het is hier niet alleen het terroir of de wijnmaker die voor prachtige wijnen zorgt, maar ook de kunst van het druiven blenden. De wijnmaker moet tot in detail de verschillende eigenschappen van de druiven kennen, maar ook de reactie van de ene op de andere druif. Zo zal uitsluitend Clairette met Bourboulenc een vrij schrale wijn voortbrengen met hoge zuren en relatief weinig fruit terwijl de klassieke combinatie Marsanne met Roussanne soms juist wat zuren mist.

Van oudsher was de indeling van de Rhône makkelijk. In het Noordelijke gedeelte (Septentrional) worden de rode wijnen uitsluitend gemaakt van de Syrah druif en kennen we slechts één witte druif; de Viognier. In het Zuidelijke gedeelte (Meridionale) is de Grenache druif dominant in zowel z’n rode- als witte uitvoering.

In het hart van de Rhône kennen we ‘the best of both worlds’ met de kennis van het terroir uit het noorden en de kunst van het blenden uit het zuiden. Alles wat hier gemaakt wordt zouden we ongeveer Côte du Rhône kunnen noemen, maar gelukkig zijn er nog eigenwijze mensen die op zoek gaan naar het hoogst haalbare. Bij Domaine de Montine werden we met ongekende hartelijkheid ontvangen. Wat op zich voor Franse begrippen al verwonderlijk is, maar bovenal was het midden in de oogsttijd. Wij proefden hier verschillende wijnen van grote klasse maar lieten ons uiteindelijk ‘verleiden’ door de pracht en praal van de Séduction 2009. Een bijzondere wijn gemaakt van zowel rode- als witte druiven. De wijn bestaat voor 90% uit Syrah en 10% uit Viognier. Deze wijn is een parodie op de wereldberoemde Côte Rotie uit de Noordelijke Rhône. Gemaakt van dezelfde druivencombinatie.

Dit is een column uit FarmaMagazine nr. 8 2012.
Tekst: Jens Vergouwen en Sanne Staal.
U kunt onze vinologen bezoeken in hun winkel; De Gouden Ton, Hinthamerstraat 102 in ’s-Hertogenbosch.

AANBIEDING:
Domaine de Montine Séduction 2009
Prachtige robijnrode kleur, beetje port-achtig. Een ‘open’ neus met verleidelijk donkerrood fruit als bramen en zwarte kersen. Een hint abrikoos maar verder vooral kruidig. In de smaak, rond en zacht met chocolade-achtige toets en fijne tannines.
De afdronk is eindeloos met een fantastische balans.

Nieuwsgierig geworden naar de smaak? Bestel hem nu voor een FarmaMagazine prijs € 14,50. De wijn wordt in een doos bij u thuis afgeleverd.

 

 

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens