De historie van whisky begint eigenlijk lang voor het begin van onze jaartelling. De kunst van het distilleren kwam toen waarschijnlijk via de Arabieren in Europa terecht. De Arabieren stookten van reukwater van bloemen en noemden dit distillaat al-koh’l, het verfijnde. Aan het begin van de Middeleeuwen brachten rondreizende monniken de kennis van het distilleren mee naar Ierland. Daar stookten ze van gerst een drank waar ze geneeskrachten aan toedichtten, aqua vitae. In het Keltisch werd dit ‘levenswater’ uisge beatha genoemd. Toen de Britten Ierland veroverden, werd deze naam verbasterd van fuisce tot whiskey.
Populair
Het waren waarschijnlijk Ierse missionarissen die op hun beurt de distillatietechniek in Schotland introduceerden. Er kan in ieder geval met zekerheid gezegd worden dat er in Schotland sinds 1494 whisky geproduceerd wordt. Het stoken van whisky werd in dat land ontzettend populair, zelfs in de meest onherbergzame gebieden. Whisky werd vooral geproduceerd voor de markt in Schotland, Ierland, Engeland en andere delen van het Britse imperium. In de 19e eeuw namen Ierse kolonisten hun kennis van whiskey stoken mee naar de Verenigde Staten. Nog steeds wordt whiskey daar op zijn Iers gespeld, dus als whiskey in plaats van whisky. Tegenwoordig komen er ook goede whisky’s uit landen als Nieuw-Zeeland en Japan.
Proeven, praten, leren
Op 16, 17 en 18 november 2012 vindt voor de 9e keer het International Whisky Festival plaats. Hier krijgt u de gelegenheid om kennis te maken met deze verschillende soorten en smaken. U kunt langs stands lopen en whisky proeven, over whisky praten en meer over whisky leren. Het festival vond zeven edities plaats in Leiden, dit jaar zal het voor de tweede keer plaatsvinden in De Grote Kerk in Den Haag. De Grote of St. Jacobskerk behoort, samen met het Binnenhof, tot de oudste gebouwen in de binnenstad van Den Haag. Vanwege het bijzondere karakter van de kerk is het bij uitstek een geschikte locatie voor dit evenement.
De Bruichladdies
Er zullen tijdens het evenement ‘gidsen’ beschikbaar zijn die u op verzoek in de Grote Kerk rondleiden langs de diverse stands. Deze gidsen genaamd ‘De Bruichladdies’ zijn aanwezig om u van dienst te zijn. Zij zijn zeer goede (amateurs) whiskykenners, die u graag rondleiden en geven u daarbij voorlichting over de vele soorten whisky die te proeven zijn met de specifieke kenmerken. Voorafgaand aan het evenement kunt u ook een korte introductiecursus volgen. U gaat daarna via een aparte ingang de kerk binnen. Bij binnenkomst in de kerk ontvangt u een tastingglas waarmee u langs de stands loopt en daar vele gratis slokjes (in het Schots heten deze drams) whisky kunt proeven. Wilt u ook de wat exclusievere soorten proberen, dan wordt hiervoor een vergoeding gevraagd en deze wordt betaald d.m.v. ‘drams’ (zo heet ook het festivalgeld). U betaalt
€ 45,- toegang om vier uur lang whisky te proeven, over whisky te praten en meer over whisky te leren. Voor slechts € 5,- extra kunt u voorafgaande aan het festival de korte introductiecursus volgen.
VIP sessie en de Whisky Awards 2011
Sinds het Whiskyfestival in 2008 heeft de organisatie ook een VIP sessie ingelast. Er worden slechts 500 bezoekers toegelaten (op een normale sessie komen er rond de 1000 bezoekers), zodat in alle rust geproefd kan worden en de diverse standhouders alle tijd hebben om u uitleg te geven over de whisky. De standhouders is gevraagd om tijdens deze sessie speciale whisky’s te laten proeven en exclusieve bottelingen mee te brengen. U krijgt bij binnenkomst, behalve uw tastingglas en de festivalgids, ook al 20 drams (het festivalgeld) en tijdens de sessie worden er feestelijke hapjes geserveerd. Tijdens de VIP sessie worden er vier gratis masterclasses gehouden in twee aparte ruimtes. Deze hebben plaats voor totaal 140 personen. Deze masterclasses dienen van te voren gereserveerd te worden en hier geldt de regel: ‘wie het eerst komt…’
Tekst: Moniek Jakobs