Meteen naar de inhoud

De industrie apotheker

Wouter van Berckel (1968) Apotheker/directeur Pharmaffect bv, consultancybureau voor farmaciebedrijven en lifescience industrie.

Studie Farmacie in Utrecht, registratie tot apotheker (1997)

Waar richt een industrie apotheker zich op?
80% van de industrie apothekers is bezig met kwaliteit, productie en registratie. Een aantal zit in marketing, market access of in het management.

Hoe ben jij in deze ‘tak van sport’ verzeild geraakt?

Een groot gedeelte van de studenten destijds had een vader of moeder met een apotheek. Na hun studie namen zij het werk over. Bij mij was dit niet het geval. Omdat ik eerder uitgeloot was voor Bedrijfskunde, koos ik voor industrie apotheker. Het bedrijfsmatige komt hierin terug.

Sluit de studie Farmacie goed aan bij de industrie apotheker?
Een industriestage van enkele weken is mogelijk, een van de weinige raakvlakken. Hier is dus nog flink terreinwinst te boeken.

Wat zijn je farmaceutische taken?
Ik geef advies aan de farmaceutische industrie. Het zwaartepunt ligt op productie, registratie, compliance, vergoedingen en vergunningsaanvragen. Daarnaast richt ik mij op bedrijven die handelen in medische hulpmiddelen/producten.

Hoe ziet je werkweek eruit?
Als ik bij klanten ‘binnen zit’, heb ik regelmatig overleg met collega’s over het oplossen en de aanpak van vraagstukken. En ben ik met andere afdelingen in gesprek over bijvoorbeeld nieuwe producten. Daarnaast begeleid ik jongere collega’s. Ik ondersteun bij projecten.

Wat mis je in je werk?
Het directe contact met de patiënt. Het verschil voor hem/haar te kunnen maken. Echter, geef ik een batch vrij van 100.000 tabletten, dan bereik ik veel patiënten in één keer. Dat is mooi. Maar de verantwoordelijkheid is groot. Gaat er iets mis, dan dupeer ik vele mensen.
Wat spreekt je aan in je werk?
De afwisseling. Ik heb veel verschillende taken. En het inhoudelijke, dat is een uitdaging. Bij productie en kwaliteit praat je over ‘zware’ systemen van wet- en regelgeving. Maar het mooiste… uiteindelijk helpen we zieke mensen!

Waar richt een industrie apotheker zich op?
80% van de industrie apothekers is bezig met kwaliteit, productie en registratie. Een aantal zit in marketing, market access of in het management.
Dit is een interview uit FarmaMagazine nr 1. 2012

 

Modernisering GVS: van uitstel naar afstel

De herberekening van het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) is definitief van de baan. Minister Kuipers vindt de gevolgen voor patiënten, apothekers en voorschrijvers te groot.

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens