Meteen naar de inhoud

De huisarts: Intussen bij de buren

Hisarts_farmaMagazineUtrecht – Dé samenwerkingsvorm voor de toekomst is het eerstelijns gezondheidscentrum. Dit aantal zal richting 2020 meer dan verdubbelen tot zo’n 1.000 in Nederland. Aldus de thema-update Gezondheidszorg die Rabobank Cijfers & Trends op 21 maart uitbracht. Deze beschrijft ontwikkelingen bij de belangrijkste samenwerkingspartner voor de apotheker: de huisarts.

De huisarts vormt de belangrijkste schakel in de gezondheidszorg in Nederland. De Rabobank verwacht dat tot 2020 zo’n 2.000 huisartsen hun praktijk zullen overdragen of beëindigen. Op basis van het onderzoek dat tussen oktober 2013 en februari 2014 is uitgevoerd, verwacht de bank dat minimaal 2.500 nieuwe huisartsen nodig zijn om de komende vijf jaar het kwaliteitsniveau op peil te houden en kleinere praktijken mogelijk te maken. Dan kunnen meer activiteiten in de eerste lijn gerealiseerd worden en wordt meer parttime werk mogelijk.

Het aanbod van huisartsenzorg is de laatste jaren sterk veranderd, vervolgt het rapport. Oorzaken zijn deeltijdwerk, feminisering, groepspraktijken, werken in loondienst en samenwerkingsverbanden. Het aanbod van huisartsen neemt af door vergrijzing en meer parttimers, met soms grote regionale verschillen. Het aantal duo- en groepspraktijken groeit, net zoals de samenwerking in de eerste lijn. Bijvoorbeeld met de apothekers. De huisarts staat nu voor strategische keuzes, die bij voorkeur op basis van een gezamenlijke regiovisie met zorgverleners in de andere beroepen, gemaakt moeten worden. Dan gaat het om (1) samenwerking in de wijk en met de gemeente, (2) samenwerking met de eerste en/of tweede lijn, (3) het overnemen van taken uit de tweede lijn en het inzetten van e-health en (4) het opzetten van nieuwe diensten. Nieuwe diensten dienen zich aan in de GGZ, in de ouderengeneeskunde, in het virtuele consult of in het samen met apothekers opbouwen van de medicatiebeoordeling.

Uit onderzoek onder 100 startende huisartsen blijkt dat zij een grote voorkeur (81%) hebben om te gaan werken in een eerstelijns gezondheidscentrum met meerdere disciplines onder een dak. De meerderheid streeft naar samenwerking met collega’s, slechts 16% geeft er de voorkeur aan om als solist te beginnen. Door starters wordt eerst de keuze gemaakt om met collega huisartsen samen te werken, om pas daarna de stap te zetten naar eerstelijns gezondheidscentra met diverse zorgdisciplines.

Nederland telde in 2003 circa 200 gezondheidscentra, dat steeg naar 470 in 2013. De laatste jaren is een inhaalslag buiten de verstedelijkte gebieden waar te nemen. In 2020 zal het aantal gezondheidscentra verdubbeld zijn. Daarbij blijkt het verbouwen van bestaande gebouwen veelal de beste optie.

De Thema-update Gezondheidszorg is te downloaden via:

http://www.rabobank.nl/images/thema_update_gezondheidszorg_defbev_29633856.pdf

 

Najaarsronde coronavaccinatie

De coronavaccinatie voor specifieke doelgroepen start op 2 oktober aanstaande. Zorgprofessionals kunnen vanaf half oktober zelf een afspraak bij de GGD maken voor een coronaprik.

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens