Ga naar de inhoud

Combi-consult: samenwerking huisarts en apotheker

Bij het combi-consult voeren chronische patiënten in de huisartsenpraktijk eerst een gesprek met hun openbaar apotheker over hun medicijnen. Aansluitend gaan deze patiënten op jaarcontrole bij de huisarts of praktijkverpleegkundige. De apotheker, praktijkverpleegkundige en huisarts werken zo nauw samen om met de patiënt eventuele problemen in het medicijngebruik op te lossen. Onderzoek toont aan dat zo’n combi-consult zinvol is.

Het combi-consult is gericht op patiënten met diabetes, COPD en/of (risico op) hart- en vaatziekten. De apotheker kijkt samen met patiënt naar de werking, eventuele bijwerkingen en het gebruik van de medicijnen. Dit vindt plaats vòòr of direct ná de afspraak met de praktijkverpleegkundige in het kader van jaarcontrole bloeddruk of cardiovasculair risicomanagement.

Bijdrage apotheker
Met het combi-consult kan de openbaar apotheker bijdragen aan effectief, veilig en doelmatig gebruik van medicatie door de patiënt en zo zorg op maat leveren. Patiënten ervaren deze zorg als prettig en ook apothekers zijn positief over het concept.

Uitkomsten
Dit zijn de uitkomsten van een projectonderzoek dat is gefinancierd door ZonMw, als onderdeel van het programma Goed Gebruik Geneesmiddelen. In het project zijn 16 huisartsenpraktijken aan de slag gegaan met het combi-consult. Overigens blijkt uit evaluatie dat het niet nodig is dat de jaarcontrole bij de huisarts direct aansluit op het consult bij de apotheker. Het is vooral belangrijk dat de zorgverleners elkaar goed weten te vinden en samen met de patiënt tot de juiste medicatie en behandeldoelen komen.

Passende financiering
Ook blijkt dat voor de implementatie van dit combi-consult het van belang is dat het aansluit bij bestaande richtlijnen. En dat er passende financiering moet zijn. Tja.

Onder redactie van: Gerda van Beek

Illustratie (kleur) sigaret

Onderzoek naar Perfect Fit-interventie

In het Perfect Fit-project onderzoeken het LUMC en National eHealth Living Lab (NeLL) of een digitale coach, een chatbot in de vorm van een app, mensen kan stimuleren om te stoppen met roken én om meer te bewegen.

Foto (kleur) injectienaald in arm

‘Vaccineren is verbreding van het apothekersvak’

In diverse landen is een vaccinatie in de apotheek halen en toegediend krijgen een vanzelfsprekende zaak. In Nederland is het nog niet zover, maar er is een groeiende groep apothekers die graag zelf de spuit ter hand neemt.

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens