Meteen naar de inhoud

Column Niels van Haarlem: Zeg eens nee

Portretfoto (kleur) Niels van Haarlem

Ik ben zoon van een apotheker en heb een huisarts als oom. De twee broers groeiden op in hetzelfde gezin, beiden werkzaam in de zorg en hielden ook nog eens praktijk in hetzelfde dorp. Een goed stel die twee. En toch volstrekte tegenpolen.

Apothekers hebben, waarschijnlijk genetisch bepaald, een nogal blauwe persoonlijkheid. Huisartsen zitten van nature meer in het groene segment.
Blauw, groen? Het gaat hier om de dominante persoonskenmerken met bijbehorende gedragspatronen. Iedereen heeft een eigen kleurtje. Poetin, om maar iemand te noemen is fel rood wat staat voor macht.

Mijn ‘blauwe’ vader is nogal precies, voorzichtig, met oog voor het allerkleinste detail. Een nadenker die niet impulsief een besluit neemt. En zijn grens – en die van een ander – goed bewaakt. Nee, dat kan hij wel. Ook nu hij bijna 95 jaar is. Blauwe eigenschappen zijn wel handig bij het vaststellen van de juiste dosering medicatie. Gaat toch over leven en dood.

Zijn zoon, ik dus, is allesbehalve blauw. Tijdens de scheikundeles titreren op de middelbare school berekende ik het omslagpunt van basis naar zuur door het kraantje zo lang mogelijk open te zetten. Ik was altijd te laat. Ik ben meer van het geel. Hoewel mijn vader het graag anders had gezien ben ik geen farmacie gaan studeren. Denk dat patiënten daar wel blij van zijn geworden.

Mijn oom was een hele andere man, veel meer een teamspeler, luisteraar, meegaand en altijd op zoek naar begrip en relaties. Eenmaal in gesprek deelde je zo je geheimen, zo voelde dat. Handig voor in de spreekkamer. Oom was groen. Ik heb hem nooit iets zien verbieden. Nee, zat niet in zijn vocabulaire. Zijn zoon is trouwens bestuursvoorzitter van een zorgverzekeraar geworden.

Ik moest denken aan dit kleurenpallet toen ik Marnix van der Leest interviewde. De huisarts die eigenlijk schrijver wil zijn. In zijn boek laat hij het mooie van het vak zorgverlener en de dilemma’s in de praktijk zien. Hij schetst een ontluisterend beeld van de huisarts die altijd maar weer problemen oplost voor patiënten. De huisarts als duizenddingendoekje. Want we kunnen de patiënt toch niet in de steek laten ook al zijn andere instanties er verantwoordelijk voor?

Huisartsen kunnen geen ‘nee’ zeggen en doen dat ook niet. Dat zit niet in die groene persoonlijkheid hoe graag zorgverzekeraars dat anders zouden willen.

Daarom kunnen huisartsen en apothekers zo goed samenwerken. Groen en blauw vullen elkaar prima aan. Net als mijn vader en zijn broer.

Tekst: Niels van Haarlem

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Portretfoto (kleur) Niels van Haarlem

Trots

Trots, zo luidde in 2004 de kop van mijn allereerste redactioneel. Achttien jaar later eindig ik de reeks met dezelfde titel. Tussen toen en nu tel ik zo’n 389 redactiespinsels van mijn hand.

Portretfoto (kleur) Niels van Haarlem

Web van wantrouwen

Ergens in december zetten huisartsen een handtekening onder het Integraal Zorgakkoord, beter bekend als het IZA. Of niet natuurlijk, want vooralsnog is onbekend wat de pootwachters tot de zorg gaan doen.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens