Meteen naar de inhoud

Column Niels van Haarlem: Slangetje

Portretfoto (kleur) Niels van Haarlem

Het was een krachtig beeld op de voorpagina van de zaterdagse Volkskrant op 21 mei. Wakker worden met een blaaskatheter als symbool hoe het zorgstelsel is verworden tot een niet uit elkaar te rafelen slangetje. Begin en einde zoek, niemand die het nog snapt.

Het verhaal vertelt hoe veel moeite huisartsen, thuiszorg en patiënt moeten doen om simpel katheterslangetje bij de patiënt te krijgen. Huisartsen raken online de weg kwijt, ondergesneeuwd door formulieren. Computer says no. De thuiszorg zoekt zich een ongeluk naar een geschikte katheter. En dat formulier. En de patiënt in de laatste uren van het leven moet het stellen zonder dat noodzakelijke slangetje, want tja het is vrijdagmiddag en dan rijden die busjes van de landelijke groothandel niet.

Vroeger liep je dan even snel de apotheek in en die had altijd wel een voorraad.
Mag niet meer. De apotheker heeft plaatsgemaakt voor een landelijk opererend distributiebedrijf met een contract met de zorgverlener.
Een nieuwe manier van werken waar we allemaal nog even aan moeten wennen zeggen de zorgverzekeraars. Komt goed. Ondertussen besparen we wel kosten hoor!
Waar slangetje staat mag je ook inco invullen.

Natuurlijk, het klopt dat patiënten in het verleden weleens dure materialen mee naar huis kregen. En het is goed dat zorgverzekeraars op de centen letten.
Maar wie het artikel in de Volkskrant leest moet toch erkennen dat er ergens iets helemaal mis gaat.
Dan is het goed dat zo’n verhaal verteld wordt in een dagblad. Iedereen, nou ja alle zorgverleners en de patiënt, spreekt er schande van. Maar of er nu ook echt iets gaat veranderen?

Het probleem zit diep. Apothekers willen zo graag zorgverlenen. Studenten farmacie staan te trappelen om aan de slag te gaan met de patiënt, zo vertelt Prof. dr. Robbert Jan Kok, die als hoogleraar en onderwijsdirecteur in Utrecht verantwoordelijk is voor het opleiden van de apotheker van de toekomst, in deze editie. Bereiden van medicatie heeft al lang plaats gemaakt voor begeleiden van patiënten op maat. De apotheker van de toekomst is een zorgverlener.

Maar of die ook al zijn kennis en kunde kan inzetten in de praktijk? Zolang de politiek en het ministerie van VWS de farmaceutische zorg zien als allereerst een kostenpost, apothekers nog steeds onderdeel zijn van de directie Geneesmiddelen en Medische technologie (GMT) van VWS en niet van de directie curatieve zorg waar de huisartsenzorg onder valt, zal er helaas weinig veranderen.

Daar sta je dan als apotheker die zorg wil verlenen en die kluwen van dat slangetje wil ontwarren.

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Portretfoto (kleur) Niels van Haarlem

Trots

Trots, zo luidde in 2004 de kop van mijn allereerste redactioneel. Achttien jaar later eindig ik de reeks met dezelfde titel. Tussen toen en nu tel ik zo’n 389 redactiespinsels van mijn hand.

Portretfoto (kleur) Niels van Haarlem

Web van wantrouwen

Ergens in december zetten huisartsen een handtekening onder het Integraal Zorgakkoord, beter bekend als het IZA. Of niet natuurlijk, want vooralsnog is onbekend wat de pootwachters tot de zorg gaan doen.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens