Meteen naar de inhoud

Column Niels van Haarlem: Boeren of huisartsen

Portretfoto (kleur) Niels van Haarlem

Ik was er bij tijdens de Grote Apothekersdemonstratie in 2009. Voor de toen kleine lezertjes onder ons: in dat jaar werd een flinke hap uit het ooit zo vette apothekersbot gesneden. Met dank aan minister Ab Klink van VWS. De beste man kreeg in mijn herinnering in dat jaar ook nog een schoen naar zijn hoofd geslingerd.

Die dag in oktober gingen een paar honderd apothekers de Haagse straten op. Trommelaars begeleidden de kleine massa naar het binnenhof.

Want de reserves waren nu echt op, faillissementen dreigden. En de kwaliteit van de zorg zou rap minder worden. Toen al.

Toeschouwers keken verbaasd op. Apothekers? Demonstreren?

Het waarom van de demonstratie was ook niet goed uit te leggen. Was ook een beetje een gênante vertoning. Want op de parkeerplaats van de KNMP stonden, enigszins verscholen, de fraaie bolides van het toenmalige bestuur.

Het ging toen over geld. De bezuinigingen gingen uiteindelijk gewoon door.

De acties van de huisartsen dertien jaar later gaan niet over geld maar over de organisatie van de zorg. Dat is ook moeilijk uit te leggen aan het grote publiek. Wat is er dan mis met de organisatie van de zorg? Overheveling, bekostiging, betaalnummers, formuliertje, ga er maar aan staan. Zet drie huisartsen samen aan tafel bij Op1 of bij ieder ander willekeurig discussieprogramma en je ziet meteen dat de nood van de huisarts niet overkomt bij de gemiddelde Nederlander of politicus.

Ik was er niet bij tijdens de demonstratie van de huisartsen. Minister Ernst Kuipers ook niet. Had hij zich wel vertoond dan was er misschien wel een schoen zijn richting op gegooid. Dan zou er nu ergens een huisarts op één schoen rondlopen.

Kuipers liet zich niet zien. Had andere prioriteiten als een ministerraad. Die boog zich namelijk op dat moment over de stikstofplannen. Een van die andere mega dossiers waarmee het kabinet kampt. Dan moet je kiezen tussen boeren of huisartsen. Kuipers koos voor de boeren. Die huisartsen hebben geen trekkers en komen vast niet naar Rotterdam om voor mijn huis te demonstreren, zag ik hem denken.

Later liet hij zich toch nog even zien. Dat was een goedmakertje. De huisartsen voelden zich terecht niet gezien. En daar zit de pijn, zo laat ook Marcel Levi in het interview in deze editie zien. Huisartsen zijn verwaarloosd, worden niet gezien en al helemaal niet serieus genomen.

Toch wel jammer dat Levi niet zijn vader is gevolgd. Die was namelijk huisarts, Levi junior moest zo nodig internist worden. Als voorman van de huisartsen zou hij op nationale televisie en in de Tweede Kamer heel goed kunnen vertellen dat de minister nu de problemen bij de huisarts moeten oplossen. En snel een beetje.

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Portretfoto (kleur) Niels van Haarlem

Trots

Trots, zo luidde in 2004 de kop van mijn allereerste redactioneel. Achttien jaar later eindig ik de reeks met dezelfde titel. Tussen toen en nu tel ik zo’n 389 redactiespinsels van mijn hand.

Portretfoto (kleur) Niels van Haarlem

Web van wantrouwen

Ergens in december zetten huisartsen een handtekening onder het Integraal Zorgakkoord, beter bekend als het IZA. Of niet natuurlijk, want vooralsnog is onbekend wat de pootwachters tot de zorg gaan doen.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens