Meteen naar de inhoud

Column Maayke Fluitman: Tasmaanse tijger

Afgelopen augustus berichtte De Morgen dat Australische wetenschappers al jaren bezig zijn om de Tasmaanse tijger weer tot leven te wekken. De laatste Tasmaanse tijger, Benjamin, stierf in 1936.

Fantastisch nieuws natuurlijk: de mens die in staat is om een uitgestorven diersoort terug op de wereld te zetten. Het ultieme bewijs dat niets meer onmogelijk is. Al missen de wetenschappers nog 4 procent van het DNA, maar met enig modificeren van het DNA van een buidelmuis lijkt ook die laatste hindernis geen obstakel meer. De mens is dé schepper van de natuur geworden! Na de Tasmaanse tijger staat het tot leven wekken van de mammoet op het to-dolijstje.

Toch geeft dit bericht mij niet bij uitstek een trots gevoel over wat we allemaal kunnen bereiken en hoe wij onze kennis inzetten. Nog recentelijk zijn we, ondanks al onze kennis, overvallen door een eenvoudig micro-organisme, dat zichzelf niet eens kan voorplanten, maar dat wel de gehele wereldeconomie kon ontwrichten en onze gezondheid, zowel fysiek als mentaal, veel schade toebracht. Schade die met het opvolgen van eenvoudige adviezen over hygiëne en het nemen van eigen verantwoordelijkheid beperkt had kunnen worden. Hoewel we met al onze moderne kennis en inzichten in staat lijken de natuur naar onze hand te zetten, wijst die zelfde natuur ons er zo nu en dan op dat we feitelijk geen partij voor haar zijn.

Met al onze vergaarde expertise zijn we in staat steeds complexere vraagstukken op te lossen, steeds eerder en innovatiever in te grijpen bij ziektes en onvolmaaktheden. De vraag daarbij is of al die mogelijkheden ons ook gezonder en gelukkiger gaan maken. De Tasmaanse tijger zal er niet van wakker liggen of hij wel of niet terugkeert. En het is maar de vraag of er voor de mammoet plek is op deze wereld. In onze zoektocht naar perfectie en controle lijken we ons te verliezen in meer, beter en sneller – alleen maar omdat we het nu eenmaal kunnen.

Bewijst de huidige tijd met zijn crisissen en onzekerheden niet dat de weg naar gezondheid juist niet vraagt om innovatiever, complexer en steeds duurdere oplossingen, maar om meer eenvoud en kortere lijnen tussen mensen die elkaar kunnen helpen? Willen wij als zorgprofessionals onze patiënten met hun zorg- en gezondheidsvragen helpen, dan kan techniek en innovatie ons daarbij ondersteunen. Het meeste wat wij voor onze patiënten kunnen betekenen, zit hem echter in de onderlinge oprechte dialoog: wat heeft iemand echt nodig om zich weer gezond te voelen, waarbij ‘gezond zijn’ niet gedefinieerd wordt als ‘perfect zijn’.

Laten we hopen dat de Tasmaanse tijger niet eerder tot leven wordt gewekt dan dat wij het antwoord hebben op de vraag hoe de zorg beter kan bijdragen aan en onderdeel is van een gezonde maatschappij.

Waarschijnlijk is het antwoord op deze vraag eenvoudiger dan we denken!

Maayke Fluitman is apotheker en eigenaar van care2create en de SelfCareFactorY.com. Haar focus ligt op het adviseren en ontwikkelen van diensten en producten op het gebied van selfcare, wellness en healthcare.

Total Recall

Hoewel actiescènes uit de jaren negentig in schril contrast staan met scènes die tegenwoordig van het filmdoek spatten, is het plot van Total Recall uit 1990 nog steeds futuristisch. Voor wie Arnold Schwarzenegger toen heeft gemist: in deze film kan de hoofdpersoon een vakantie naar Mars niet betalen en kiest hij ervoor om een virtuele vakantie in zijn hersenen te laten implanteren. Dat brengt echter herinneringen aan een gewist verleden naar boven.

Portretfoto (kleur) Marc de Leeuw

Slimmigheidjes bij COPD

De therapietrouw bij COPD laat helaas nog steeds te wensen over. Ook de inhalatietechniek is bij veel patiënten suboptimaal. Tel daarbij op dat veel zorgverleners niet alle ins en outs van inhalatoren weten – hoe zou dat ook kunnen met de toenemende druk op de eerste lijn en nieuwe inhalatoren die de markt overspoelen? – en de conclusie is dat er bij de medicamenteuze behandeling van COPD nog veel ruimte voor verbetering is.

Portretfoto (kleur) Marc de Leeuw

2050?

Wanneer zijn de geneesmiddelentekorten opgelost? 2030? Of is 2050 realistischer? Om het nog maar eens te herhalen: de tekorten rijzen de pan uit.

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens