

Zit je nu weer met je lange vingers in die zak met vette chips, Bas! Heb je je dagelijkse 10.000 stappen wel gezet? Staan toch wel genoeg groenten op het menu vanavond mag ik hopen. En ga je niet te laat naar bed, jongen?
Het moet niet gekker worden, Niels! Controleer je nu ook al wat ik eet, hoeveel ik beweeg en hoelang ik slaap? Ik krijg een hoge bloeddruk van je. Over stress gesproken: waar blijft dat interview met Iris de Vries, voorzitter van de vereniging Arts en Leefstijl.
Dat bedoel ik, Bas. Stress is niet goed voor je. Wat wel goed voor je is is een gezonde leefstijl met dito voeding en minder stress. De relatie tussen leefstijl en gezondheid is inmiddels wel bewezen, zo lees je straks wel in het interview in deze editie.
Precies, de wetenschappelijke onderbouwing van het effect van leefstijlinterventies is dik in orde, Niels. Met een aangepaste leefstijl heeft een diabeet type 2 minder klachten, een verbeterd suikermetabolisme en is de kans groot op afbouwen van medicatie. 90 procent van hartinfarcten is inmiddels te voorkomen met een verbeterde levensstijl, net als 30 procent minder kans op kanker en lagere kans op recidief. Tel uit je winst!
Inderdaad, leefstijlinterventies dragen grote beloftes in zich, Bas. Ook zijn grote besparingen in zorgkosten mogelijk als de populatie migreert van zieke naar gezonde mensen. Dat past helemaal in de lijn van Zorginstituut Nederland dat steeds strenger selecteert op financiering van zorg.
En toch, Niels. Sommige zorgverleners halen nog steeds de neus op voor een leefstijlinterventie bij chronische aandoeningen. Vier jaar terug werd leefstijl nog gedumpt in de hoek van de alternatieve zorg.
Zorgverleners bepalen niet de innovatiekalender, Bas. Veranderingen in de zorg komen tot stand door de patiënt. Als die iets wil, dan gaat het uiteindelijk ook gebeuren. Net als met e-health. Bovendien passen leefstijlinterventies bij de maatschappelijke trend van meer aandacht voor gezonde voeding, koken met biologische producten, even tijd voor jezelf, parttime werkende zorgverleners in de eerste lijn, en aandacht voor preventie en persoonlijke ontwikkeling.
Nog even en leefstijlinterventies hebben een vaste plek in de richtlijnen, zijn de eerste optie bij leefstijl gerelateerde chronische aandoeningen, Niels. Straks staat tijdens het FTO standaard op de agenda welke patiënten medicatie kunnen afbouwen en starten met verbeteren van een gezonde leefstijl.
Dat zijn mooie gedachten, Bas. Heb je trouwens nog wat chips over voor mij? Het was gisteren weer eens heel laat en ik heb nog niet ontbeten.