Ga naar de inhoud

Champagne: zuur sap of godendrank?

chmpagne-billecart-salmon-brut-blanc-de-blancsEr zijn mensen die zeggen een glas Prosecco, Cava of andere mousserende wijn lekkerder te vinden dan Champagne. Champagne is zuur, wrang en niet lekker. Ik kan me hier totaal niet in vinden. Niets is zo lekker als een goed glas champagne. Daar mag je mij voor wakker maken. Champagne kun je dan ook niet vaak genoeg drinken en er is altijd een reden voor.

Waar komt dat misverstand dan toch vandaan? Wat mij betreft zijn hier twee redenen voor. Op de eerste plaats drinken we het te oud en op de tweede plaats drinken we het op het verkeerde moment. Laat ik met reden twee beginnen, een grote groep drinkt het tijdens de jaarwisseling: Fout! Dan neemt men vaak een brut Champagne, lekker droog. Daar gaat men bij het toasten heerlijk van genieten met oliebollen en appelflappen. Een slechtere combinatie is niet denkbaar. Het vet en de zoetigheid van deze lekkernijen maakt de Champagne zuur en wrang. Neem dan op zijn minst een demi sec (licht zoete Champagne), dan snijdt het nog ergens hout. De andere reden is omdat veel mensen het voor een heel speciaal moment bewaren en veel te oud drinken. Het merendeel van de Champagnes kun je niet bewaren en is het lekkerst als het binnen een jaar na botteling gedronken wordt. Zodra het op de markt is kun je het drinken en zijn er maar een paar Champagnes die mooier worden naarmate je ze langer laat rijpen.

De meeste takelen snel af, worden zuur, wrang en leeg. Hoe kun je dit voorkomen? Haal je Champagne bij een wijnwinkel of slijter waarvan je weet dat hij veel Champagne verkoopt, dus een hoge omloopsnelheid heeft en ‘verse’ Champagne in huis heeft. Laat je dus niet verleiden tot een aankoop waar restpartijen tegen een dumpprijs worden aangeboden want dan is het al oud voor je het in huis hebt. En drink het daarna lekker snel op, er is altijd wel een geschikte gelegenheid. Al drink je het alleen maar omdat het zonnetje schijnt, omdat het sneeuwt of gewoon omdat je er zin in hebt. Maar geniet van deze godendrank.

Zoals eerder genoemd zijn er uitzonderingen. Een heerlijk exemplaar daarvan is bijvoorbeeld de Billecart-Salmon Blancs de Blanc uit 1999. Een Champagne die je wél ouder kunt drinken. Het witte sap van de witte druiven, 100% chardonnay alleen maar van Grand Cru wijngaarden uit de Côte des Blancs. Een delicate Champagne met volle, rijpe tonen maar ook een mooie frisheid. Om uitgebreid van te genieten. Heerlijk om zo te drinken of als ideale begeleider van een oester of andere zeevruchten.

Iedere editie nemen de jonge gepassioneerde vinologen Sanne Staal en Jens Vergouwen van Wijnkoperij De Gouden Ton in ‘s-Hertogenbosch u mee in de wereld van de wijn.

Portret (kleur) Valérie Meijvis

Opiaten

Ik sta al met de deurknop in mijn hand. In mijn andere hand een doos vol oude medicatie. We hebben zojuist afgesproken om een kortwerkend oxycodonpreparaat om te gaan zetten in een langwerkende variant. Maar dan komt mevrouw overeind uit haar bed. ’Dan wil ik wel 10 mg langwerkend in plaats van 5 mg kortwerkend, anders werkt het echt niet!’ Tja, dat gaat wel een beetje voorbij aan de essentie van afbouwen…

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens