Ga naar de inhoud

Capaciteit voor medicatiebeoordeling te klein

ANP220114113-1.jpgOp vragen van SP-Tweede Kamerlid Van Gerven en eerdere vragen van de leden Wolbert en Kuzu van de PvdA, geeft minister Edith Schippers (VWS) aan dat de capaciteit voor jaarlijks 1,2 miljoen medicatiebeoordelingen, conform de richtlijn Polyfarmacie, ontbreekt. Er worden maatregelen genomen en het toezicht wordt vanaf 2015 door IGZ verscherpt.

Er is sprake van dat een medicatiebeoordeling in slechts tien procent van de hiervoor in aanmerking komende gevallen wordt uitgevoerd. Dit cijfer wordt gebaseerd op de jaarlijks enquête van de ouderenbond Unie KBO. De minister ontkent de cijfers niet en geeft aan dat de capaciteit voor het huidige beoordelingsinstrument ontbreek. “Ook zullen veel apotheekhoudenden zich de specifieke kennis voor het uitvoeren van periodieke medicatiebeoordelingen nog eigen moeten maken. Daarom zal er sprake zijn van een ingroeimodel.”

Ze vervolgt: “Het concreet implementeren van richtlijnen blijkt in de praktijk vaak weerbarstig te zijn. Dit geldt eens temeer waar sprake is van verschillende ketenpartners bij de uitvoering van de beschreven zorg. De multidisciplinaire richtlijn Polyfarmacie bij ouderen is daar bij uitstek een voorbeeld van. Bij de opstelling van deze richtlijn waren niet allen de NHG, de Orde van Medisch Specialisten en de NVKG betrokken maar ook een groot aantal branche- en beroepsorganisaties.”

De kans op medicatiebeoordeling kan worden vergroot door een standaardisering: deze is opgenomen in kwaliteitsagenda van het Bestuurlijk Overleg Farmacie.

Tenslotte komen de zorgverzekeraars aan bod. Edith Schippers acht op termijn de verzekeraars in staat om voldoende medicatiebeoordelingen in te kopen bij de apotheekhoudenden en huisartsen. Wellicht is hiervoor een meer verfijnde wijze van selecteren van hoog risicopatiënten nodig. De minister wil de medicatiecheck echter niet uitzonderen van het eigen risico van patiënten. “Het staan zorgverzekeraars vrij om deze periodieke beoordeling niet op het eigen risico te belasten. Bovendien geldt dat het merendeel van de patiënten tot de groep verzekerden behoort die hun eigen risico ook zonder de uitgaven voor deze beoordeling ‘volmaken’. Vooralsnog is het niet mijn intentie om de periodieke medicatiebeoordeling generiek uit te zonderen van het eigen risico.”

Tekst: Kees Kommer
Fotografie: ANP

 

Illustratie (kleur) sigaret

Onderzoek naar Perfect Fit-interventie

In het Perfect Fit-project onderzoeken het LUMC en National eHealth Living Lab (NeLL) of een digitale coach, een chatbot in de vorm van een app, mensen kan stimuleren om te stoppen met roken én om meer te bewegen.

Foto (kleur) injectienaald in arm

‘Vaccineren is verbreding van het apothekersvak’

In diverse landen is een vaccinatie in de apotheek halen en toegediend krijgen een vanzelfsprekende zaak. In Nederland is het nog niet zover, maar er is een groeiende groep apothekers die graag zelf de spuit ter hand neemt.

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens